Weg vrij voor sloop Schoenmakersvakschool in Den Haag

De schoenmakersvakschool in de Crispijnstraat in Den Haag dreigt te verdwijnen.
De schoenmakersvakschool in de Crispijnstraat in Den Haag dreigt te verdwijnen.
DEN HAAG - Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) heeft groen licht gegeven voor de sloop van de voormalige Schoenmakersvakschool in Den Haag. Wijsmuller zegt geen reden te hebben om de vergunningen die de projectontwikkelaar heeft aangevraagd, te weigeren.
Vorige week klaagden bewoners over Wijsmuller die in hun ogen te weinig heeft gedaan om de Schoenmakersvakschool in de Haagse Crispijnstraat te redden van de sloophamer. Zij willen niet dat de school tegen de vlakte gaat, omdat het leegstaande pand beeldbepalend zou zijn.
Maar een Haagse projectontwikkelaar heeft zijn oog laten vallen op de Schoenmakersvakschool en heeft het pand gekocht van de Stichting Schroeder van der Kolk. De ontwikkelaar wil het gebouw slopen en dertien nieuwe woningen bouwen.
Alternatief plan
De bewoners hebben nog geprobeerd om de sloop tegen te gaan door het maken van een alternatief plan. Hierbij zouden in de Schoenmakersvakschool dertien woningen komen. Het pand zou in het alternatief grotendeels behouden blijven.
Om dit alternatief een kans te geven, heeft wethouder Wijsmuller aangedrongen op gesprekken tussen de projectontwikkelaar en de bewoners. De bewoners kregen de mogelijkheid om het gebouw van de ontwikkelaar te kopen. Maar de onderhandelingen liepen vorige week stuk omdat het bod dat de bewoners deden door de ontwikkelaar is afgewezen.

Bezwaar maken tegen het plan

'Dat betekent dat er wat het college betreft maar een optie resteert en dat is dat de behandeling van de aanvraag omgevingsvergunning door het college ter hand zal worden genomen', schrijft Wijsmuller aan de gemeenteraad.
Betrokkenen kunnen via officiële weg bezwaar maken tegen het plan. 'Deze stap vormt geen belemmering om de onderhandelingen tussen het koperscollectief en de ontwikkelaar voort te zetten', schrijft Wijsmuller.