Noordwijk en Katwijk krijgen horizon vol windmolens; Tweede Kamer akkoord met plan minister Henk Kamp

NOORDWIJK - De bouw van drie windmolenparken voor de kust van Zuid-Holland is weer een stap dichterbij. De Tweede Kamer is woensdagavond akkoord gegaan met het plan van minister Henk Kamp van Economische Zaken om drie gebieden aan te wijzen waar de nieuwe windmolens komen.

De windmolens komen op 18 kilometer van de kust te liggen en zijn 190 meter hoog. Dat is 1,5 keer de Domtoren in Utrecht of bijna 8 keer de vuurtoren in Noordwijk. Vooral in Noordwijk zullen de molens over de hele horizon te zien zijn. Wethouder Pieter Jan Barnhoorn van Noordwijk sprak eerder over een 'hekwerk'.

Kustgemeenten Noordwijk, Katwijk en Zandvoort zijn fel tegen de komst van de windmolenparken. Een maand geleden werd bij een bijeenkomst op het ministerie van Infrastructuur en Milieu duidelijk dat er 700 windmolens voor de Zuid-Hollandse kust moet komen.

Desastreus

Noordwijk is bang dat het hekwerk aan windmolens de toeristen zal afschikken. Barnhoorn zei vorige maand: 'Zo'n windmolenpark hier voor de kust is desastreus.' De gemeenten Noordwijk, Katwijk en Zandvoort pleitten een maand geleden dan ook voor een alternatieve locatie bij IJmuiden-Ver, dat 60 kilometer uit de kust ligt.

De Tweede Kamer gaat toch akkoord met de plannen van Kamp, maar een deel van de politici wil nog wel meer helderheid over de te verwachten kostendaling. De parken moeten over een paar jaar worden gebouwd.

Deel dit artikel: