Leids Universitair Medisch Centrum gaat levensstijl 50-plussers volgen met sensoren

Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC
Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat de gezondheid van 50-plussers op de voet volgen met sensoren in pleisters, kleding en digitale horloges. Het ziekenhuis gaat daarvoor samenwerken met Philips.
Nu gaat zeventig procent van het wereldwijde zorgbudget op aan de behandeling van chronische ziekten, zoals diabetes, hartfalen en hoge bloeddruk. Oorzaken zijn vaak ongezond eten, stress en te weinig bewegen.
Via de sensoren hopen de onderzoekers van het LUMC nieuwe inzichten te krijgen in het verband tussen leefstijl en gezondheid. 'We kunnen mensen helpen hun leven aan te passen dat ze gezond blijven', aldus onderzoeker Simon Mooijaart. Ook kan met de sensoren gecontroleerd worden of zieken zich wel aan hun behandelplan houden.

Behoefte patiënt

Volgens de onderzoeker kan de zorg dankzij de sensoren afgestemd worden op de behoefte van een patiënt. 'Het uiteindelijke resultaat is dat de kwaliteit van leven van ouderen wordt verbeterd.' De kans bestaat dat met de nieuwe techniek de conditie van hart en longen voorspeld kan worden.   
Hoewel de onderzoeken gericht zijn op ouderen, kunnen de uitkomsten de basis leggen voor nieuwe oplossingen en diensten voor alle leeftijden. Het LUMC en Philips werken al samen in een onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.