Bert van Alphen benoemd als jeugdombudsman Den Haag

DEN HAAG - Oud-wethouder Bert van Alphen wordt de eerste jeugdombudsman in Den Haag.
De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met zijn benoeming. Van Alphen gaat op 1 april officieel aan de slag.
Bert van Alphen (1954) was van 2012 tot 2014 wethouder welzijn, sociale zaken en zorg in Pijnacker-Nootdorp en voorzitter van de GGD Haaglanden. Van 2006 tot 2010 was hij wethouder welzijn, volksgezondheid en emancipatie in Den Haag. Ook heeft hij ruime ervaring in het onderwijs.

'Het is een eer'

Van Alphen noemt het zelf een ‘eer’ om als eerste jeugdombudsman ‘aanspreekpunt te worden voor Haagse jongeren en hun ouders’. Hij wil van hen horen waar, of en hoe het nog niet zo lekker loopt na bijvoorbeeld de invoering van het nieuwe (gemeentelijke) jeugdzorgbeleid.
‘De Haagse jeugd heeft niet alleen recht op goede en adequate zorg, maar vooral ook recht op serieuze aandacht. We gaan daar samen met de medewerkers voor zorgen', stelt hij.

Jeugdzorg nu taak gemeenten

Met de nieuwe Jeugdwet is per 1 januari 2015 de rijkstaak voor de jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten. Het idee daarachter is dat de jeugdzorg zo efficiënter en effectiever kan worden ingericht.
De ombudsman behandelt klachten over diensten van de gemeente en over het handelen van personen die onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. De jeugdombudsman, tevens plaatsvervangend ombudsman, behandelt klachten die over de jeugdzorg gaan en heeft net als de ombudsman een zelfstandige en onafhankelijke positie.