Grondwetdag wordt jaarlijks evenement

DEN HAAG - Iedereen die altijd al meer wil weten over de Nederlandse grondwet kan zaterdag zijn hart ophalen tijdens de nationale Grondwetdag. De dag staat in het teken van het functioneren van de democratie.
Na het succes van het Grondwetfestival vorig jaar, tijdens de viering van tweehonderd jaar koninkrijk, hebben de gemeente Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten om  jaarlijks een Grondwetdag te organiseren.

Belangstellenden worden persoonlijk rondgeleid langs de belangrijkste grondwetinstellingen door de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Daarbij zullen onder andere de Ridderzaal en de Tweede Kamer worden aangedaan. Scholieren kunnen met elkaar debatteren in de Eerste Kamer.

Vrijheid van meningsuiting
Het initiatief voor de jaarlijkse Grondwetdag komt van het PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash. Volgens hem is het evenement belangrijk vanwege de recente spanningen in de samenlevingen over de vrijheid van meningsuiting. Als voorbeeld noemt hij de demonstraties in de Schilderswijk in Den Haag. Daarom is het juist nu belangrijk dat instellingen van de democratie hun deuren openen, aldus Ramnewash.
Kijk hier voor meer informatie over de Grondwetdag.