'Beloning bij aflossing schulden' wint X-Challenge Leiden

LEIDEN - Een beloningssysteem voor mensen die hun schulden aflossen. Dat is het winnende idee van de X-Challenge in Leiden. Ruim 50 mbo-studenten lieten zich 24 uur opsluiten in het ID College aan het Rapenburg in Leiden om een oplossing te vinden voor de schuldenproblematiek onder jongeren.
De challenge begon donderdagmiddag om 13.30 uur. Via workshops, een spel en veel gesprekken raakten de studenten ervan doordrongen, hoe groot het maatschappelijk problemen van schulden is. In teams werkten de deelnemers oplossingen uit. Vrijdagmiddag, precies een etmaal later, koos de jury de winnaars.
De eerste prijs ging naar het beloningssysteem voor het aflossen van schulden. 'Meestal is aflossen helemaal niet plezierig. Je krijgt geen positieve feedback, alleen iets minder negatieve feedback', volgens de bedenker. Het winnende team bedacht een plan, waarbij mensen wel kunnen 'scoren' met het aflossen van hun schulden. 'Je kunt punten opbouwen en als je genoeg punten hebt, kan dat zelfs een vermindering van je schuld als voordeel hebben. Dat motiveert.' Het team kreeg 500 euro om dit idee uit te voeren.

Ervaringsdeskundigen langs de mbo's

Op de tweede plaats eindigde de App SaveCash. Via deze app zouden mensen met schulden snel advies kunnen krijgen en direct anoniem contact kunnen opnemen om van hun geldnood af te komen. Als derde koos de jury voor het idee om ervaringsdeskundigen langs de mbo's te sturen. En mbo-studenten gaan ook allemaal stage lopen bij de schuldsanering.