Vergunning kap bomen Veenkade leidt tot boosheid in buurt en politiek

Boom
Boom
DEN HAAG - Nog geen dag nadat de Haagse wethouder Boudewijn Revis beloofde dat hij beter gaat communiceren over het omzagen van bomen in de stad, heeft hij een kapvergunning verleend voor 36 bomen op de Toussaintkade en Veenkade. Dit terwijl politiek en bewoners nog wachten op een brief met de resultaten van een onderzoek naar de reddingsmogelijkheden van de bomen.
Omwonenden en de politiek zijn verbijsterd. ‘Dit is bestuurlijke arrogantie,’  aldus fractievoorzitter Inge Vianen van GroenLinks. ‘Wij zijn onaangenaam verrast,’ aldus Florine Kuethe, woordvoerder van een groep bewoners die zich hard maakt voor het redden van de bomen
Wethouder Revis (VVD) moest zich donderdagavond uitgebreid verantwoorden vanwege de kap van vijf kastanjes op het Tournooiveld. Hij overleefde daarbij een motie van treurnis die werd ingediend door vier oppositiepartijen. Maar hij beloofde ook dat hij beter zou gaan communiceren als de gemeente de kettingzaag in groen zet.

Toch een Kapvergunning

Maar binnen een etmaal na die verklaring, heeft de gemeente een vergunning gegeven voor het kappen van zeventien kastanjes op de Veenkade en negentien lindes aan de Toussaintkade. Die bomen moeten wijken omdat de kademuren worden vernieuwd.
Fractievoorzitter Vianen van GroenLinks vindt die handelswijze onbegrijpelijk. Zij wijst erop dat Revis eerder nadrukkelijk had toegezegd dat hij een brief zou sturen aan de raad over de kwestie. Daarin de resultaten van onderzoeken naar de mogelijkheid om de bomen toch te sparen.
Vianen: ‘Het had de wethouder gesierd daarop te wachten. Het was helemaal niet nodig om nu al een kapvergunning te verlenen. De gemeente had zichzelf ook nog zes weken uitstel kunnen geven. Bovendien is het nu broedseizoen voor de vogels.’

Teleurstelling

De omwonenden zeggen dat ze er niet van zijn overtuigd dat de bomen moeten worden gekapt om de kademuur te repareren. Zij hebben zich in Rotterdam uitgebreid laten voorlichten door de gemeente. Daar is een methode ontwikkeld waarbij een nieuwe muur langs de oude wordt gebouwd. Dat betekent wel dat er minder ruimte is voor water, maar dat kan elders worden gecompenseerd, zegt Kuethe.
Bovendien hebben de bewoners veel moeite gedaan om in het stadhuis documenten boven water te krijgen die aantonen dat de kap noodzakelijk is. Maar die konden ze niet vinden. Het enige was een A4-tje met een onderzoek naar de mogelijkheid om de bomen te verplaatsen.
De bewoners zijn ook teleurgesteld in Revis omdat hij niet in is gegaan op een verzoek om met hen te praten. Kuethe: ‘We hebben hem meer dan een week geleden gevraagd en we hebben nog niet eens een ontvangstbevestiging van ons verzoek gekregen.’ Volgens Kuethe gaan de omwonenden onder meer via bezwaarprocedures proberen de kap tegen te houden.

Wethouder Revis: snel overleg

Wethouder Revis laat in een reactie weten dat de gemeente de afgelopen weken met de bewoners heeft overlegd. Een door hen aangedragen alternatief plan zou ‘zeer serieus zijn genomen’, uitgebreid zijn bestudeerd en onderzocht. Maar het bleek niet haalbaar.
Revis belooft via zijn woordvoerder ook snel de omwonenden uit te nodigen voor een dialoog. De brief is volgens hem nog niet verstuurd omdat daarin nog de resultaten van een gesprek over het alternatieve plan van de bewoners moeten worden verwerkt.Maar die komt snel, aldus de gemeente.
Het beloofde beter communiceren over het kappen van bomen is ook ‘een leerproces’, aldus de woordvoerder. ‘Daar zijn we nu mee bezig’.