Is code geel een storm in een glas water? Drie vragen over stormachtig weer

DEN HAAG - Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil. Dat bewijst het weer deze dagen. Het waait en het regent. Wanneer slecht weer wordt voorspeld geeft het KNMI soms waarschuwing. Zoals code geel, storm, regen, code rood, harde windstoten. Maar wanneer waait het een beetje en wanneer moet er een waarschuwingscode worden afgegeven? Drie vragen over storm:
1. Wanneer is het nou een storm?
Het begint bij windkracht 8 al aardig stormachtig te worden. Twijgen kunnen door de wind afbreken en fietsen en lopen worden moelijker. Het stormt pas bij windkracht 9, dan kunnen gebouwen beschadigen en dakpannen worden afgerukt. Bij windkracht 10 stormt het écht hard, de wind suist dan zo'n 100 kilometer per uur. Door de wind worden bomen ontworteld en lopen gebouwen schade op. Maar dit komt zelden voor boven land.
De wind voelt snel harder aan dan hij werkelijk is. 'Je denkt je al snel dat het windkracht 9 is, terwijl het dan 'maar' windkracht 7 is. Ook dan al wordt tegen de wind in lopen lastiger', aldus Omroep West-weerman Huub Mizee.
2. Hebben we meer last van de harde windkracht of de windstoten?
Een storm wordt uitgedrukt in windkracht. Maar door windstoten voelt de wind harder aan dan de gemeten windkracht. Windstoten duren maar enkele seconden, maar dat is lang genoeg om van je fiets te worden geblazen. Ook in de auto voel je een rukwind aan je stuur. Vooral aanhangers en caravans hebben last van die windstoten op de weg. Windstoten gaan harder dan 75 kilometer per uur. Bij windsnelheden van 100 kilometer per uur noem je het zware windstoten.
Het KNMI heeft voor dinsdag code geel afgegeven, met mogelijk windkracht 9. 'Je weet met zo'n code geel wel dat je dinsdag niet je caravan moet gaan ophalen voor het paasweekend', adviseert Huub Mizee.
3. Is zo'n code geel of rood wel nodig?
Bij het afgeven van weercodes wordt gekeken naar de consequenties voor de maatschappij. Als het bijvoorbeeld hard gaat waaien en regenen, kan het gevaarlijk worden op de weg en ontstaan er files. Achteraf lijken de codes en waarschuwingen overdreven, de storm valt mee en er waren nauwelijks files. 'Er zijn minder files juist doordat mensen naar de waarschuwing hebben geluisterd. Dus zo'n waarschuwing heeft wel degelijk zin', zegt Huub Mizee.
Code geel wordt afgegeven bij harde wind, maar ook bij bijvoorbeeld onweer. Bij windsnelheden van 100 kilometer per uur wordt code oranje afgegeven. Code rood is een officieel weeralarm, maar dat wordt pas gegeven wanneer het al zover is. 'Het weeralarm is net als het brandalarm. De rookmelder gaat pas af als er al brand is', vertelt Huub Mizee.
Storm of geen storm, het blijft een kwestie van eigen interpertatie: de één vindt harde wind vervelend, terwijl de ander graag gaat uitwaaien op het strand.