Verkeersoverlast door actievoerende pakketbezorgers op A12 valt mee

DEN HAAG - De verkeersoverlast die door de actievoerende pakketbezorgers op de A12 werd verwacht, is meegevallen. Omdat de pakketbezorgers achter elkaar reden, kon het andere verkeer makkelijk om de optocht heen rijden.
Zo'n 80 auto's reden mee in de stoet die vanaf Utrecht De Meern richting Den Haag ging. Bij het ministerie van Sociale Zaken boden de bezorgers een 'pakje verantwoordelijkheid' aan aan minister Lodewijk Asscher (PvdA).
De pakketbezorgers zijn boos over de lage tarieven en protesteren tegen hun schijnzelfstandigheid. 'Deze zzp-ers werken vaak vijf dagen in de week voor één opdrachtgevers, zoals PostNL. Ze zouden meer opdrachtgevers moeten hebben, maar mogen vaak maar voor een bedrijf werken,' zegt Reinier Stroo van vakbond FNV. 'Verder werken ze tegen lage tarieven, maar als ze klagen dan worden ze de laan uitgestuurd.'

Boos op PostNL

Veel pakketbezorgers die meededen aan de actie, werken voor PostNL. 'Wij zijn eigenlijk in dienst bij dat bedrijf, maar krijgen geen contract. Schijnzelfstandig dus, terwijl we geen pensioen krijgen of een uitkering bij ziekte,' zegt een boze actievoerder. 'Het gaat erg goed met de pakketbezorging, maar daar merken wij niets van. Alle winst komt terecht bij de grote bedrijven.'
Bij PostNL -aan de overkant van de weg- merkten ze niets van de actie. 'PostNL wilde niet meewerken, maar daar verzinnen we nog wel wat op. Daar gaan we een andere keer langs', zegt Stroo.