Haagse wethouder Revis weer op het matje vanwege kap bomen

DEN HAAG - De Haagse wethouder Boudewijn Revis moet de gemeenteraad opheldering geven over de kapvergunning voor bijna veertig bomen aan de Veenkade en Toussaintkade. GroenLinks gaat de wethouder woensdag aan de tand voelen. De Haagse Stadspartij sluit zich daarbij aan.
Afgelopen weekeinde werd bekend dat de gemeente een vergunning heeft gegeven voor het kappen van zeventien kastanjes op de Veenkade en negentien lindes aan de Toussaintkade. Dit terwijl Revis (VVD) nog geen paar uur daarvoor tijdens een raadsdebat beloofde dat hij beter gaat communiceren over het neerhalen van groen.
De aankondiging van de nieuwe bomenkap viel vooral slecht omdat Revis de raad had toegezegd een brief te sturen over de onderzochte mogelijkheden om deze bomen te behouden. De kapvergunningen zijn echter al afgegeven terwijl die brief nog op zich laat wachten.

Wethouder moet 'zorgvuldiger' zijn

Raadslid Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij stelt dat het ‘zorgvuldiger’ was geweest als de kapvergunning voor de linden aan de Toussaintkade pas was verleend nádat de raad en bewoners het onderzoek naar mogelijkheden om de bomen te behouden onder ogen hadden gekregen.
Het raadslid: ‘Nu ontstaat er opnieuw onrust in de stad over bomenkap. Het is heel belangrijk dat er goed en open met de bewoners wordt gecommuniceerd. Wij hebben daarvoor afgelopen donderdag in de raadsvergadering een motie aangenomen die juist zorgvuldige procedures en transparante regelgeving mogelijk gaat maken. En nu lijkt het helaas toch weer mis te zijn gegaan.

Onrust onder bewoners

Afgelopen weekeinde verklaarden de oppositiepartijen Groep De Mos en GroenLinks al dat ze grote vraagtekens zetten de bij de kap aan de Veenkade en Toussaintkade. GroenLinks vroeg daarom een debat aan met de wethouder. Fractievoorzitter Inge Vianen: ‘De wethouder creëert onrust onder bewoners door de vergunningen al te verlenen, nog voordat de raad de beloofde brief heeft ontvangen. Dit is een onbegrijpelijk zet van Revis.’
En Groep de Mos vindt dat de wethouder ‘zorgvuldiger’ moet gaan handelen. ‘Op deze wijze gaat de wethouder niet serieus in op het heldere signaal van zowel bewoners als een meerderheid van de raad die vindt dat het behouden van de bomen hier heel wenselijk is,’ aldus raadslid Arjen Dubbelaar.