Ambtenaar Yasmina Haifi voorwaardelijk ontslagen vanwege IS-tweet

De gewraakte, inmiddels verwijderde tweet van Yasmina Haifi
De gewraakte, inmiddels verwijderde tweet van Yasmina Haifi
DEN HAAG - Ambtenaar en oud-raadslid in Den Haag Yasmina Haifi is voorwaardelijk ontslagen vanwege haar tweet: 'ISIS heeft niets met Islam te maken... is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken'.
Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten. Voorwaardelijk ontslag betekent dat Haifi gewoon voor het ministerie mag blijven werken, maar dat ze meteen ontslagen wordt als ze nog een keer de fout in gaat.
Haifi krijgt haar oude baan bij het Nationaal Cyber Security Center in ieder geval niet terug. Ze werd na het plaatsen van de tweet geschorst. Het is nog onduidelijk waar ze wel aan de slag gaat.

Meer dan een berisping

De Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening ambtenaren (AGFA) vond dat de omstreden tweet valt onder 'plichtsverzuim'. AGFA adviseerde de minister een schriftelijke berisping uit te delen, maar Van der Steur vindt dat te mager.
'Gelet op de ernst van het plichtsverzuim en de functie van de ambtenaar, ben ik van mening dat de straf van een schriftelijke berisping niet passend is. Ik heb besloten om de ambtenaar de disciplinaire straf van voorwaardelijk strafontslag op te leggen', schrijft hij.

Raadslid GroenLinks Den Haag

Haifi was een paar jaar raadslid voor GroenLinks in Den Haag. Eind vorig jaar stapte ze na haar schorsing zelf uit de PvdA.