Drommels! De baron uit Bassie en Adriaan wordt vertelstem in nieuwe achtbaan Efteling

NOORDWIJK - De Noordwijkse acteur Paul van Gorcum wordt de vertelstem in een nieuwe achtbaan in de Efteling. Dat meldt het pretparkweblog 'Looopings'. Van Gorcum zelf mag er niets over zeggen, maar adviseert vooral om 'de persdienst van de Efteling te bellen'.

Het Brabantse themapark bouwt al maanden aan achtbaan Baron 1898, een spectaculaire Dive Coaster van fabrikant B&M. 'De Rolls Royce onder de achtbaanbouwers', volgens kenners. De 'Baron' krijgt een uitgebreid achtergrondverhaal mee over een hebzuchtige mijnbaron.

Mogelijk is dat de reden dat de Noordwijkse acteur is gevraagd het verhaal in te spreken. Hij speelde jarenlang de baron ('Drommels, drommels en nog eens drommels!') in de televisieserie Bassie en Adriaan.

Stem van Gargamel

De 81-jarige Van Gorcum komt oorspronkelijk uit Den Haag en heeft als acteur een lange staat van dienst. Hij speelde Shakespeare bij grote toneelgezelschappen. Ook was hij tientallen jaren stemacteur en regisseur in kinderseries. Zo was hij onder meer de stem van Gargamel in De Smurfen, Panoramix in Asterix en Reizende Roel in de poppenserie 'De Freggels'.

Hij werkte eerder voor de Efteling. In de jaren tachtig sprak hij voor het park LP's in met sprookjes.

1 april?

De woordvoerder van de Efteling laat in ieder geval niets los. 'Het is een interessant verhaal, zeker op een dag als vandaag, maar de Efteling doet hier geen uitspraken over', aldus de woordvoerder. 'Ik ga het niet bevestigen of ontkennen.'

'We laten sowieso zelden iets los over wie de stemmen van attracties inspreken', voegt ze eraan toe. 'Dat zou de magie van de attractie kunnen verbreken. Als we er iets over bekend willen maken, brengen we dat zelf naar buiten.'

Wieteke van Dort

Van Gorcum is niet de eerste Haagse acteur die zijn stem leent aan een Efteling-sprookje. Zo is Wieteke van Dort al tientallen jaren in het park te horen als de vertelstem van diverse sprookjes in het park. Ook is zij de stem van de boze heks bij Hans en Grietje. Paul van Vliet is de verstelstem bij het sprookje 'De Nieuwe Kleren van de Keizer'.

Deel dit artikel: