Standbeeld en Cultuurprijs voor overleden Haagse Harry-bedenker Marnix Rueb

DEN HAAG - De nabestaanden van Marnix Rueb laten een standbeeld van Haagse Harry bouwen als eerbetoon aan de in oktober overleden striptekenaar. Zij doen dat met de geldprijs van 50.000 euro die hoort bij de Haagse Cultuurprijs, die Rueb woensdag postuum heeft ontvangen. De striptekenaar overleed in oktober op 59-jarige leeftijd aan longkanker.
Het beeld van het razendpopulaire stripkarakter komt op de Grote Markt voor de ingang van de tramtunnel. Haagse inwoners mogen zelf een tekst verzinnen voor het shirt van Haagse Harry. De strip verscheen in 1991 voor het eerst en gaat over een inwoner van Den Haag die praat in Haags dialect, dat fonetisch is geschreven. De strip was aanvankelijk te lezen in het Haagse uitgaansblad DOEN, maar bleek ook buiten de hofstad populair.
In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Hiervan werden 140.000 stuks verkocht. Daarna volgden nog vier albums. Rueb was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh. Zijn laatste publicatie is een Haagse vertaling van Nijntje van Dick Bruna. Daarin gaat Nijntje 'naah de dùinûh ennut stgand en naah de graute zei'.

Eerdere winnaars Cultuurprijs

De Haagse cultuurprijs is bedoeld voor mensen of groepen die hebben bijgedragen aan 'het culturele belang van de stad Den Haag'. Eerdere winnaars zijn choreograaf Jirí Kylián, kunstenaar Auke de Vries, cabaretier Paul van Vliet, drummer Cesar Zuiderwijk, zangeres Anouk en schrijfster Yvonne Keuls. De prijs, die voor het laatst in 2011 werd vergeven, is uitgereikt in Café de Zwarte Ruiter op de Grote Markt in Den Haag.