Delftse raadsleden en HTM teleurgesteld over nieuw uitstel vervanging Sebastiaansbrug

DELFT - Delftse gemeenteraadsleden en de HTM zijn teleurgesteld over het nieuwe uitstel van de vervanging van de Sebastiaansbrug. Woensdag werd bekend dat er ander ontwerp moet komen voor de oeververbinding over het Rijn-Schiekanaal.
Volgens wethouder Lennart Harpe (VVD, verkeer) is een ontwerp voor een 'tafelbrug', waarbij het wegdek verticaal omhoog wordt getild, te duur. Harpe doet geen mededelingen over de hoogte van het budget, omdat het project nog aanbesteed moet worden. Als bedrijven weten hoeveel geld er beschikbaar is, zouden ze hun bod daar op af kunnen stemmen. Er worden nu drie alternatieven onderzocht. Harpe hoopt dat daar binnen zes weken duidelijkheid over is.
De Sint Sebastiaansbrug, die de oude binnenstad van Delft verbindt met de TU-wijk, is al jaren een hoofdpijndossier voor de gemeente. De brug is dringend aan vervanging toe. Het is de bedoeling dat tram 19 over de Sebastiaansbrug gaat rijden. Aan weerszijden van de brug liggen al tramsporen, maar het duurt nog tot zeker 2019 voor daar een tram kan rijden.

HTM staat aan de zijlijn

'Alleen het laatste stukje ontbreekt nog. Wij vinden het heel jammer dat de vervanging van de brug weer uitgesteld wordt', zegt een woordvoerder van HTM. Het openbaar vervoersbedrijf kan daar zelf geen invloed op uitoefenen. 'Het is een politiek proces, wij staan aan de zijlijn. We kunnen alleen maar hopen dat de brug zo snel mogelijk klaar is.'
Ook Delftse raadsleden balen van het nieuwe uitstel. 'Dit is echt een rampdossier, ik schaam me ervoor', zegt VVD-fractievoorzitter Bart Smals. 'Nu moeten we uithuilen en opnieuw beginnen.' Dorris Derksen van studentenpartij STIP: 'De verbinding met de TU wordt nu een beetje ondervangen met bussen, maar een tram is een hoogwaardige manier van openbaar vervoer. De tram moet zo snel mogelijk gaan rijden.'

Over vervanging van de brug wordt al jaren gesproken

David van Dis (CDA) wijst erop dat de eerste plannen voor vervanging van de brug dateren van ruim 10 jaar geleden. 'Dat de tram pas in 2019 weer gaat rijden is een schande voor de stad.' Van Dis vindt dat 'alle opties' op tafel moeten komen. 'Wat ons betreft wordt de brug zo klein en goedkoop mogelijk.'
De gemeenteraad heeft bepaald dat de vervanging van de brug binnen het gemeentelijke budget moet passen. Ruimte voor extra uitgaven is er niet, omdat de gemeente in grote financiële problemen zit. De gemeenteraad ging vorige week akkoord met een raadsonderzoek naar de oorzaken daarvan. In het onderzoek zal onder meer gekeken worden naar de Sebastiaansbrug. 'Daaruit zal moeten blijken wie er fouten heeft gemaakt', zegt Martina Huijsmans (D66).
Bij het project zijn naast de gemeente Delft de provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag betrokken.