Haagse raad wil duidelijkheid over risicoflats

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad wil dat wethouder Joris Wijsmuller (HSP) snel duidelijkheid geeft over de 'risicoflats' in Den Haag. Collegepartijen D66, CDA en PvdA en oppositiepartij ChristenUnie/SGP vinden dat Wijsmuller uitleg moet geven over de stappen die hij tot nu toe heeft gezet.

In december vorig jaar werd duidelijk dat de betonconstructie van de Escampflat aan de Leyweg niet goed is waardoor het risico bestaat dat de galerij instort. De gemeente heeft gesommeerd de flat te laten stutten en adviseert bewoners met niet te veel mensen tegelijk over de galerij te lopen en geen zware spullen te verhuizen. Ook zes andere flats zouden risico lopen en zijn gestut, maar welke dat zijn is niet bekend gemaakt.

De problemen kwamen aan het licht door een landelijke inventarisatie na het instorten van een galerij in Leeuwarden. Hierbij raakte niemand gewond. Maar aangetoond werd wel dat bepaalde flats die in de jaren zestig zijn gebouwd mogelijk kampen met constructiefouten.

Stand van zaken

De partijen in de Haagse gemeenteraad willen van het college weten wat de stand van zaken is rondom deze Haagse risicoflats. D66-fractievoorzitter Robert van Asten: ‘Wij maken ons nog veel zorgen over de veiligheid van de bewoners van de Haagse risicoflats. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en is de beloofde terugkoppeling nog niet gekomen. Wij willen uitleg over de stappen die inmiddels zijn gezet en informatie over de stappen die vanaf nu volgen om de veiligheid van de flatbewoners te garanderen.’

Michel Rogier (CDA): ‘Eind vorig jaar zijn noodmaatregelen getroffen, waardoor het directe gevaar is geweken. Maar de vraag is wel: hoe nu verder? Vol verwachting klopt ons hart.’

Van Asten woonde recent een vergadering van de Vereniging van Eigenaren van de Haagse Escampflat bij. Hoewel nog onduidelijk is hoeveel de renovatie van de flat gaat kosten, bleek volgens Van Asten al wel dat tien tot vijftien mensen dat niet kunnen betalen. ‘De gemeente zou via een kredietverlening kunnen bijspringen. Maar we moeten daar wel terughoudend mee zijn, anders wil iedereen straks een beroep op de gemeente doen.’

Minister Blok

Wethouder Wijsmuller zou de problematiek van de galerijflats aan de orde stellen in een gesprek met minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst, VVD). De Haagse raadsleden willen van Wijsmuller weten wat dat gesprek heeft opgeleverd.

Volgens een gemeentewoordvoerder zijn de huiseigenaren zelf verantwoordelijk voor de staat van hun flat. De wethouder dringt bij de VVE’s dus aan op snelle aanpak van de risicoflats. 

Deel dit artikel: