Nina Keijzer en Claire Blom plaatsen zich officieus voor Olympische Spelen

ALPHEN AAN DEN RIJN/DEN HAAG - Het Alphens-Haagse zeilduo Nina Keijzer en Claire Blom doen volgend jaar naar alle waarschijnlijkheid mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het koppel hoeft alleen nog vormbehoud te tonen.

Nederland mag per zeilklasse één team afvaardigen naar de Olympische Spelen. De strijd ging tussen kernploegleden Annemiek Bekkering/Annette Duetz en outsiders Nina Keijzer/Claire Blom. Keijzer en Blom waren de uitdagers, omdat de zeilbond slechts één duo kon financieren op weg naar Rio en koos voor het koppel Bekkering/Duetz. Op eigen kracht en met eigen financiële middelen moesten Keijzer en Blom alsnog proberen de Spelen te bereiken.

De nationale selectiewedstrijd ging over twee wedstrijden. De eerste wedstrijd werd door Keijzer en Blom gewonnen. Het duo eindigde bij de World Cup in Miami (Verenigde Staten) op de negende plek, terwijl Bekkering en Duetz niet verder kwamen dan de zeventiende plaats.

Drama in medalrace

De tweede en laatste wedstrijd in de nationale selectie was deze week in Palma de Mallorca (Spanje) tijdens de Sofia Cup. De voorsprong van acht plaatsen moest verdedigd worden tijdens de Sofia Cup. Heel goed ging het niet met Keijzer en Blom. De twee kwamen niet verder dan de twaalfde plek en misten daardoor de medalrace.

Met Bekkering en Duetz ging het beter. Zij stonden met nog één race te gaan in de Middellandse Zee op de derde plek. Een vierde plaats in het eindklassement was voor Bekkering en Duetz voldoende om de nationale selectie te winnen. Een slechte start dwong het duo zaterdag tot een strafrondje op de startlijn en vanaf dat moment zeilden ze achter de feiten aan in de baai van Palma.

Het gevolg: Bekkering en Duetz eindigden op de negende plaats tijdens de medalrace en zakte van de derde naar de vijfde plek in de einduitslag. Net niet voldoende voor een ticket voor de Olympische Spelen. Dat 49er-FX-startbewijs gaat officieus naar Nina Keijzer en Claire Blom.

Hoe nu verder?

Officieel hebben Keijzer en Blom zich nog niet geplaatst voor Rio de Janeiro. Tussen nu en de zomer van 2016 moet het koppel één keer top-3 zeilen tijdens een EK of WK of twee maal een top-8 klassering behalen tijdens een World Cup-wedstrijd. 'Dat mag het probleem niet zijn', stelt een woordvoerder van de zeilbond. Keijzer en Blom worden goed genoeg geacht die doelstelling te verzilveren.

Alleen als Keijzer en Blom niet erin slagen aan de eis van NOC*NSF te voldoen, gaat het startbewijs naar Bekkering en Duetz, mits zij wel aan de eis van NOC*NSF voldoen. Zelfs al worden Bekkering en Duetz Europees- en wereldkampioen in 2015, dan nog gaan Keijzer en Blom naar de Spelen in Rio indien zij bij twee World Cup-wedstrijden een top-8 klassering behalen.

Deel dit artikel: