Scheveninger (84) dood verklaard door fout van ambtenaar; gemeente Den Haag diep door het stof

DEN HAAG - De gemeente Den Haag is diep door het stof gegaan nadat ze een 84-jarige Scheveninger ten onrechte dood had verklaard. Christoffel Bakker kreeg ineens geen AOW meer, zijn paspoort en rijbewijs waren vervallen en hij was zijn parkeervergunning kwijt.

Bakker werd begin dit jaar per ongeluk als overledene geregistreerd in de basisregistratie personen. 'Een menselijke fout', schrijft de gemeente in antwoord op schriftelijke vragen van de PVV.

'Uiteraard betreurt het college deze fout zeer, maar wij willen daarnaast wel benadrukken dat het om een zeer zeldzame uitzondering gaat. Een fout als deze met een dergelijke impact is in de afgelopen 14 jaar niet voorgekomen.' De fout is een dag later recht gezet, maar daarbij is onvoldoende stilgestaan bij de nasleep die dit nog zou krijgen voor Bakker en zijn vrouw, aldus de gemeente.

Van het kastje naar de muur

Volgens de PVV duurde het veel te lang voordat het echtpaar Bakker werd geholpen. Ze zouden van het kastje naar de muur zijn gestuurd. 'Op 3 maart is er contact geweest met de familie om de oprechte excuses van het gemeentebestuur aan te bieden, samen met een bos bloemen. Daarnaast is een direct nummer van een vast contactpersoon bij de gemeente voor het echtpaar Bakker beschikbaar, die waar nodig ondersteuning zal bieden bij het herstellen van de gevolgen van deze fout', antwoordt de gemeente.

Ook heeft de gemeente de teammanagers op de stadsdeelkantoren geïnstrueerd om in geval van incidenten waarbij een burger mogelijk wordt benadeeld daar direct melding van te maken bij hun leidinggevende. Volgens het stadsbestuur zijn inmiddels alle problemen van het echtpaar Bakker opgelost. Ook worden alle kosten die zij hebben moeten maken, vergoed.

Deel dit artikel: