Instellingen

Verbouwing voormalig ministerie van Economische Zaken in Den Haag mag gewoon doorgaan

DEN HAAG - De renovatie van het voormalig ministerie van Economische Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag kan gewoon doorgaan. De rechter oordeelde donderdag dat architect Hans Ruijssenaars te laat was met het kort geding dat hij aanspande tegen de Staat.
Ruijssenaars, die het rijksmonument begin jaren negentig renoveerde, vindt dat de verbouwing zijn ontwerp te veel aantast. Hij wilde de renovatie daarom stil laten leggen.
Volgens de rechter is Ruijssenaars te laat. Het overheidsgebouw is al voor een groot deel gesloopt en de architect had veel eerder al bezwaar kunnen maken tegen de renovatie.

Bodemprocedure

De rechter beveelt de Staat wel aan Ruijssenaars een kopie te verstrekken van de bouwtekeningen van de verbouwing. Die informatie kan hij gebruiken in het kader van een eventuele bodemprocedure.
Het monumentale gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 30 dateert van 1911 en is decennialang gebruikt door het ministerie van Economische Zaken. Het is in de jaren 90 gerenoveerd op basis een ontwerp van Ruijssenaars. In 2010 is besloten dat het gebouw opnieuw moet worden verbouwd, onder meer omdat het een nieuwe bestemming krijgt.

Centraal Planbureau en SCP

Het wordt de nieuwe huisvesting voor onder meer het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Na een aanbesteding is het verbouwingsproject gegund aan een consortium waarvan Ruijssenaars geen deel uitmaakt.
De sloop- en bouwwerkzaamheden zijn medio januari 2015 gestart.