Drie meter hoog beeld voor Goudse dichter Leo Vroman

GOUDA - Gouda viert vrijdag de honderdste geboortedag van Leo Vroman. De Goudse dichter is er zelf niet meer bij, hij overleed vorig jaar op 98-jarige leeftijd. De dochters van Vroman onthullen een beeld en er komt een nieuwe bundel van de dichter uit.

‘Ik weet niet of ik de 100 haal, zo niet, vier dat dan toch maar.' Dat zei Vroman kort voor zijn 98ste verjaardag. Op 22 februari 2014 overleed Vroman in Amerika. Daar woonde hij sinds 1947, maar hij werd geboren in Gouda.

Vroman schreef zo´n 200 gedichten en wordt gezien als een van de belangrijkste dichters van Nederland. Om hem te eren, wordt vrijdag in Gouda een 3 meter hoog stalen beeld onthuld. Zijn dochters Geri en Peggy zijn daarbij.

Gedicht voor Máxima

Na zijn dood werden drie mappen gevonden met nooit gepubliceerde gedichten, die zijn vanaf vrijdag verkrijgbaar. Verder wordt het laatste filmfragment van Leo Vroman vertoond in de Chocoladefabriek in Gouda. Zes weken voor zijn overlijden las hij nog een gedicht voor aan koningin Máxima.

Vrijdagavond is De Nacht van…VROMAN, een cross-over festival met poëzie, spoken word, muziek, (beeldende) kunst, theater en wetenschap. Aan de avond werken onder anderen Frans van Deursen, Mirjam van Hengel en  Leon van der Sanden mee.

Deel dit artikel: