Moeten 'shariapartijen' verboden worden? Tweede Kamer is er nog niet uit

DEN HAAG - Moet er een verbod komen op partijen of groeperingen die de democratische rechtsorde omver willen werpen? De Tweede Kamer is er voorlopig nog niet uit. Een debat erover liep donderdag zo uit, dat er een tweede bijeenkomst nodig is.

CDA, VVD en SGP wilden al wel zo'n verbod. Maar andere partijen zeggen dat er al duidelijk grenzen zijn tot waar je kunt gaan. Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) is van mening dat verbieden niet helpt. 'Dan wordt het net als een schimmel, dat in het donker groeit'. De PvdA en de SP zien vooral veel in het weerbaar maken van de samenleving tegen gevoelens die mensen voor terreurorganisaties doen kiezen.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wees erop dat een organisatie als Islamitische Staat (IS) in Nederland allang verboden is. Bovengenoemde grenzen liggen ook al ruim voor het punt waarop iemand echt met omverwerpen kan beginnen.

'Democratische paradox'

Ook volgens zijn collega Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is er een 'stevige bescherming' tegen de 'democratische paradox': het gebruikmaken van de democratische route om van daaruit uiteindelijk ondemocratische dingen te doen. Zo zijn 'shariapraktijken' als een afvallige met de dood bestraffen strijdig met de Nederlandse rechtsstaat.

CDA, VVD en SGP vroegen het kabinet al om voorstellen tegen antidemocratische partijen. Het kabinet lijkt niet tegen die motie en wil 'verkenningen' doen of een 'analyse' maken van hoe het er bijvoorbeeld in het buitenland aan toegaat.

PVV niet bij debat

De PVV woonde het debat niet bij. Minister Asscher liet merken weinig van de partij te moeten hebben, maar zei dat ze echt niet in aanmerking zou komen voor een verbod.

LEES OOK: Voorwaardelijke geldboete voor imam Fawaz uit Den Haag voor illegale 'sharia-huwelijken'

De SGP werd van verschillende kanten aangevallen omdat haar standpunten niet door iedereen als democratisch worden gezien. SGP'er Roelof Bisschop bezwoer dat vrouwen en mannen voor de SGP gelijk zijn, maar in de ogen van de partij gewoon andere taken hebben in het leven. Ook werkt de SGP alleen binnen de democratische regels en is haar middel gewoon het woord.

Deel dit artikel: