VIDEO: Fel debat over jihadisme in gemeenteraad Den Haag

DEN HAAG - Het jihadisme en de aanpak van radicalisering heeft donderdag gezorgd voor een fel debat in de Haagse gemeenteraad. Moslimpartijen vinden dat burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) generaliseert, terwijl partijen als de PVV en de ChristenUnie/SGP de aanpak van Van Aartsen juist te soft vinden.

Donderdagmiddag debatteerde een raadscommissie van de gemeenteraad met Van Aartsen over jihadisme en radicalisering. Uit recente cijfers van de gemeente Den Haag blijkt dat het aantal jihadisten in de stad nog altijd toeneemt.

Dat wil de burgemeester onder meer aanpakken door greep te krijgen op ‘lone wolves’, eenlingen die bijzonder gevaarlijk zijn. Zij pleegden onlangs aanslagen in Parijs. Maar daarnaast verwacht Van Aartsen veel van het Veiligheidshuis waar politie, gemeente, openbaar ministerie en zorginstellingen samenwerken om radicalisering aan te pakken.

Islamknuffelen

Volgens de PVV is de aanpak naïef en laf. ‘Van Aartsen doet aan islamknuffelen,’ zei PVV-fractievoorzitter Leon de Jong. ‘Wij willen een keiharde aanpak van jihadisten.’ Hasan Kucuk van de Islam Democraten wierp hem voor de voeten dat de minder-minder uitspraak van PVV-leider Geert Wilders niet helpt bij het tegengaan van de tegenstellingen in de stad. Maar De Jong zei nog altijd achter deze uitspraak te staan.

LEES OOK: Moeten 'shariapartijen' verboden worden? Tweede Kamer is er nog niet uit

Volgens Arnoud van Doorn van moslimpartij Partij van de Eenheid voelen veel moslims zich niet meer thuis in de stad. ‘Moslims worden geïntimideerd en voelen zich niet meer welkom,’ zei hij. ‘Dat komt onder meer door de sensatiedrang bij sommige media en politici.’

Haatpredikers weren

De ChristenUnie/SGP is tevreden over de samenwerking tussen de gemeente, politie en hulpverleners maar mist de stevige aanpak. ‘Wij willen bijvoorbeeld dat haatpredikers uit Den Haag geweerd worden’, zei fractievertegenwoordiger Anil Kumar. ‘Ook kan hij jihadisten uit de Basisregistratie Personen schrappen, gebiedsverboden instellen en wijkagenten langer in de wijk houden.’

Deel dit artikel: