Hack-cursus op de basisschool moet ook interesse kweken voor techniek

DEN HAAG - Het is de droom van alle jongens en meiden in 2015. Een Google glass, een 3D-printer en een zaal vol computers met uitdagingen. Een groep enthousiaste leerlingen van de Haagse Paschalisschool werd vanmorgen ondergedompeld in een cursus hacken.

Voor de kinderen uit groep acht was het vooral leuk en spannend. Maar voor de organisatoren was het meer. Aan de ene kant wilden ze natuurlijk jongeren waarschuwen voor de gevaren van hacken.

Aan de andere kant wilden ze ook belangstelling kweken voor techniek. ‘Want we hebben deze generatie nodig,’ aldus de directeur van The Hague Security Delta, Ida Haisma.

Internationale conferentie in Den Haag

Het ‘HackLab’ vormde de opening van de Cyber Security Week van The Hague Security Delta. Die wordt gehouden omdat Den Haag deze week ook gaststad is van de Global Conference on Cyberspace (GCCS), een internationale conferentie waar delegaties uit ruim honderd landen aan deelnemen.

Volgens de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven (D66, internationale economie) is deze top niet alleen goed voor het imago van Den Haag als stad waar grote conferenties kunnen worden gehouden. Hij zorgt er ook voor dat Den Haag zich nog beter kan presenteren als de ‘veiligheidshoofdstad van de wereld'. Want hier zijn veel instellingen, bedrijven en organisaties gevestigd die zich bezighouden met veiligheid.

Veel nieuwe banen

The Hague Security Delta verbindt die bedrijven en instellingen met overheden. Het afgelopen jaar heeft dit gewerkt, stellen Haisma en de wethouder. Want er zijn veel banen bijgekomen.

Deel dit artikel: