Advocaat Haagse jihadverdachte wil PvdA-Kamerlid Marcouch horen als getuige

DEN HAAG - De advocaat van Azzedine C., één van de verdachten van het Haagse jihadnetwerk, wil Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch horen als getuige. Volgens de advocaat is er vanuit de politie gelekt over het onderzoek.

Advocaat André Seebregts stelt dat een getuige in het proces vertelt: 'Een maand voordat C. werd aangehouden zei Marcouch mij dat er al een jaar een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep. Marcouch zei dat C. binnenkort zou worden aangehouden.'

'Hoe wist Marcouch dit?', vraagt Seebregts zich af. Volgens de advocaat is er gelekt vanuit de politie naar het Kamerlid. 'Ik wil weten of Marcouch invloed heeft gehad op het onderzoek en zo ja, welke.' De advocaat noemt het extra kwalijk omdat Marcouch voor een politieke partij in de Tweede Kamer zit 'en ook nog eens een uitgesproken mening heeft'. Seebregts vreest voor vooringenomenheid.

Aanzetten tot Jodenhaat

Azzedine C. moest dinsdag voorkomen in een zogeheten pro-formazitting. Het Openbaar Ministerie liet daar weten de verdenking tegen hem uit te breiden. C. werd al verdacht van het ronselen voor de jihad en IS. Daar komt nu het aanzetten tot haat tegen Joden bij. Dat zou zijn gebeurd tijdens demonstraties op 4 en 24 juli vorig jaar.

Op 4 juli werd op het Hobbemaplein steun betuigd voor IS en voor verdachte Oussama C., die toen net was aangehouden. 24 juli was er in de Schilderswijk een pro-palestinademonstratie. C. heeft bij die demonstraties volgens het OM aangezet tot jodenhaat door het dragen van een IS-vlag en het brengen van de Hitlergroet. Ook zou hij hebben geroepen 'Dood aan de zionist', 'Israël go to hell' en woorden van gelijke strekking.

Deel dit artikel: