Onderzoek naar discriminatieklachten door en binnen de politie

DEN HAAG - Minister Ard van der Steur (VVD) gaat de klachten onderzoeken over zowel discriminatie binnen het politiekorps als door agenten op straat. Dat zegde de minister dinsdagmiddag toe tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) riep de minister ter verantwoording naar aanleiding van het interne blog van korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie. Marcouch is geschokt door wat de hoogste politiebaas van Nederland schreef. Marcouch constateert dat er wel degelijk wat aan de hand is bij de politie, terwijl de korpschef eerder ontkende dat er gediscrimineerd wordt door agenten. De minister deelt zijn zorgen.

'Moskeeën in de fik steken'

Korpschef Bouman schrijft in z'n blog dat gif de nationale politie binnen sluipt. De korpschef hekelt een cultuur binnen de politie van discriminatie van islamitische agenten en moslims op straat. Hij schrijft onder meer over agenten die het hebben over 'kutmoslims' en die vinden dat moskeeën in de fik moeten worden gestoken.

'Discriminatie is onaanvaardbaar zowel binnen de politie als door de politie ten opzichte van de samenleving' zei minister Van der Steur tijdens het vragenuurtje: 'de politie is er voor iedereen, dat moet de politie uitstralen intern maar ook extern en de burger moet hierop kunnen vertrouwen'. De minister vindt het noodzakelijk dat er verscheidenheid is binnen het korps. Binnenkort is er een bijeenkomst van leidinggevenden bij de politie, waar de kwestie aan de orde zal komen.

Geen koerswijziging

Toch heeft  Van der Steur niet de indruk dat er een koerswijziging bij de politie nodig is. Het is volgens hem een goed teken dat juist de korpschef zelf alarm slaat.

Deel dit artikel: