Groep ouders Syriëgangers wil Nederlandse staat aanklagen, man uit Leiden neemt initiatief

Jihadstrijders in Syrië
Jihadstrijders in Syrië
LEIDEN - Nederland heeft te weinig gedaan om jihadisten tegen te houden die naar Syrië wilden gaan. Dat zegt een groep ouders van Syriëgangers. Samen willen ze de staat aanklagen.
De groep ouders claimt dat eerdere waarschuwingen over hun kinderen in de wind zijn geslagen. Ze voelen zich niet gehoord door de overheid.
Het initiatief voor de aanklacht is genomen door Leidenaar Mohamed Nidalha. Hij staat in contact met een groep van negen ouders en gezinsleden van Syriëgangers.

Leidse vrouw

Aanleiding voor de actie is een 27-jarige Leidse vrouw die vorige week door Turkije naar Nederland werd teruggestuurd omdat ze zich in Syrië bij IS wilde voegen. Ze stond als 'gezocht' geregistreerd bij Interpol.
Nidalha: 'Met een aanklacht tegen de staat krijg ik uiteraard mijn zoon niet terug, maar ik doe dit voor andere ouders. Ik wil dat zij in de toekomst niet hetzelfde hoeven mee te maken als wij', zegt hij tegen het ANP.

Politie

Zelf nam Nidalha naar eigen zeggen tevergeefs contact op met de politie, de AIVD en de gemeente toen zijn zoon afgelopen zomer in Turkije zat met het plan zich bij IS te voegen.
'De politie zei dat ze niks konden doen omdat hij meerderjarig is. De AIVD kwam zes weken later terug voor informatie en de gemeente gaf mij een folder mee over maatschappelijk werk. Ik begrijp er niets van, waarom hebben ze deze vrouw wel tegengehouden maar mijn zoon niet?'

Herkenning

Inmiddels zit de zoon van Nidalha in Raqqa, de hoofdstad van IS, waar hij vermoedelijk meevecht aan de kant van Islamitische Staat. Nidalha hoopt dat meer ouders zich in zijn verhaal herkennen en zich bij het initiatief aansluiten.
Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het zich samen met de politie en gemeenten inzet om iedereen tegen te houden die met de intentie vertrekt deel te nemen aan een gewapende strijd in IS-gebied. 'Daarin is meerdere keren succes geboekt. Succes hangt natuurlijk wel af van de informatie die beschikbaar is en of er vanuit politie en OM een verdenking is ja of nee. Als iemand heimelijk vertrekt, dan houdt het op.'