Vader Leidse Syriëganger: Nederlandse staat had meer kunnen doen om mijn zoon tegen te houden

DEN HAAG - 'Hij was een gewone jongen, die naar de discotheek ging en van meisjes hield', zegt Leidenaar Mohamed Nidalha over zijn kind. Toch vertrok zijn 20-jarige zoon Reda naar Syrië, om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd tegen het Syrische leger. Reda werd een Syriëganger, maar volgens Nidalha had de Nederlandse overheid dat kunnen voorkomen. Samen met andere ouders van Syriëgangers klaagt hij nu de staat aan.

Van de één op de andere dag veranderde hij van een gewone jongen in een geradicaliseerde moslim. Mohamed Nidalha voedde zijn kinderen niet islamitisch op. Bijna een jaar na het vertrek van Reda kan Nidalha nog steeds niet wennen aan het idee dat zijn zoon in Syrië zit. 'Een vreemde situatie', noemt hij het.

Reda radicaliseerde niet in een moskee, of via foute vrienden, maar via internet, weet Nidalha. Hij zou gebrainwasht zijn door de jihadronselaar Abu Jihad, uit Syrië. Vorig jaar zomer vertrok hij om 'kleine kinderen en verkrachte vrouwen te helpen', zo vertelde hij via de telefoon aan zijn zus op de dag dat hij naar Turkije vertrok.

Zoon is meerderjarig, dus politie kan niets doen

Nidalha komt direct in actie als zijn dochter hem het nieuws vertelt. 'Ik ben naar de politie gestapt, maar die konden niets doen', vertelt hij woensdagochtend op Radio West. Aangezien zijn zoon meerderjarig is, mag hij reizen waarheen hij wil, werd hem verteld.

Dat een vrouw uit Leiden van 27 vorige week wel werd teruggestuurd vanuit Turkije steekt Nidalha. 'Zij is toch ook meerderjarig? Waarom is zij wel teruggestuurd en mijn zoon niet?'

Zoon Nidalha werd opgepakt door Turkse politie

De zoon van Nidalha verbleef nog twee weken in Turkije, en werd zelfs twee keer opgepakt door de Turkse politie. Toch kon hij uiteindelijk doorreizen naar Syrië, en dat verwijt Nidalha, samen met een groep van negen ouders, de Nederlandse staat. Als er bijvoorbeeld een internationaal arrestatiebevel was geweest kon zijn zoon, net als de vrouw uit Leiden, worden tegengehouden.

Reda zit inmiddels in Raqqa, de hoofdstad van IS. Mohamed Nidalha heeft nog regelmatig contact met zijn zoon via Facebook, maar is als de dood dat zijn zoon iets overkomt: 'Laatst is een zoon van een vriend uit Amsterdam overleden. Die was nog maar 16 à 17 jaar.'

Reactie Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het zich samen met de politie en gemeenten inzet om iedereen tegen te houden die met de intentie vertrekt deel te nemen aan een gewapende strijd in IS-gebied. 'Daarin is meerdere keren succes geboekt. Succes hangt natuurlijk wel af van de informatie die beschikbaar is en of er vanuit politie en OM een verdenking is ja of nee. Als iemand heimelijk vertrekt, dan houdt het op.'

Deel dit artikel: