Haagse raad: ‘Meer onderzoek naar bomenkap Toussaintkade en Veenkade’

Boom
Boom
DEN HAAG - Wethouder Boudewijn Revis (VVD) moet beter uitzoeken of er mogelijkheden zijn om de bomen op de Toussaintkade en de Veenkade in Den Haag te behouden. Zowel oppositie als coalitie vindt dat Revis zijn standpunt niet goed heeft onderbouwd en de alternatieven niet voldoende heeft bekeken.
Revis moest zich woensdagochtend tijdens een commissievergadering verantwoorden voor een kapvergunning die de gemeente heeft afgegeven voor bijna veertig kastanjes en lindes op de Toussaintkade en de Veenkade. De kademuren moeten hersteld worden en daarvoor moeten de bomen weg.
Maar bewoners verzetten zich tegen de bomenkap en zeggen dat het niet nodig is. Uit onderzoek dat zij zelf hebben laten uitvoeren blijkt dat een methode die in Rotterdam al eens is toegepast, ook in Den Haag gebruikt kan worden. Bij deze methode wordt een nieuwe damwand geslagen voor de bestaande kademuur waardoor de bomen zouden kunnen blijven staan. Deze ‘Rotterdamse variant’ wordt de komende maanden nader onderzocht.

Broedseizoen

Collegepartij de Haagse Stadspartij (HSP) en de hele oppositie deden het voorstel voor dit extra onderzoek. ‘De wethouder kan het broedseizoen dat nog drie maanden duurt gebruiken om het onderzoek te doen’, zei HSP-raadslid Gerwin van Vulpen. Tijdens het broedseizoen mogen bomen niet gekapt worden.
Revis probeerde het onderzoek nog tegen te houden door te benadrukken dat het alternatief al goed is bestudeerd. Revis: 'Hieruit is gekomen dat het slaan van een nieuwe damwand waardoor er een versmalling van de watergang ontstaat, voor het hoogheemraadschap en Monumentenzorg niet acceptabel is. Enerzijds wordt het historisch karakter van de grachten aangetast en anderzijds zorgt versmalling voor het gevaar van overstroming in Den Haag. We hebben namelijk de gehele watergang nodig voor het opvangen van regenwater.’
Toch bleek na een schorsing die D66 had aangevraagd dat de gehele raad wil dat Revis beter bekijkt of de bomen behouden kunnen blijven. ‘Dat is goed nieuws voor de bomen', zegt HSP-raadslid Gerwin van Vulpen. ‘Ik vind het goed en zorgvuldig van de wethouder dat hij nog een keer kijkt of de bomen gered kunnen worden.’

Positieve uitkomst

En ook de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn tevreden. GroenLinks-raadslid Inge Vianen: ‘Ik verwacht een positieve uitkomst voor de bomen want eerder is al gebleken dat als de wil er maar is, de Rotterdamse variant ook in Den Haag toegepast kan worden.’
Wethouder Revis zegt vertrouwen te hebben in de uitkomst van het onderzoek. ‘Ik denk dat het goed is om nog eens naar deze situatie te kijken zodat de raad voldoende grond onder de voeten voelt om te zeggen dat de optie die we gaan uitvoeren, de juiste is.’ Voor de zomer moet het onderzoek klaar zijn.