Leiden mag broedende meeuwen niet meer verstoren

Meeuw
Meeuw
LEIDEN - De gemeente Leiden mag de nesten van broedende meeuwen niet meer verstoren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten, meldt de stichting Faunabescherming die een rechtszaak had aangespannen.
Leiden had samen met Alkmaar en Haarlem een ontheffing van het Rijk gekregen om meeuwenoverlast te bestrijden door onder meer eieren te vervangen door nepeieren of ze met olie te bewerken zodat ze niet uitkomen. Die ontheffing is volgens de rechtbank in strijd met de wet.
Met minstens twee van de vier meeuwensoorten gaat het qua broedaantallen slecht in Nederland. Ook broeden tussen deze meeuwensoorten kleine aantallen van de zeldzame zwartkopmeeuw en volgens deskundigen zijn de eieren van deze meeuw niet te onderscheiden van de andere eieren.

Vonnis bestuderen

De gemeente Leiden wil nog niet reageren op de uitspraak. 'We hebben het vonnis pas donderdag ontvangen en gaan deze eerst eens goed bestuderen', aldus een woordvoerster.
Leiden, maar ook bijvoorbeeld steden als Den Haag en Delft, kampen met overlast door meeuwen. Ze scheuren vuilniszakken open en laten een ravage achter op straat. Gemeentes hebben van alles geprobeerd, van gele vuilniszakken en het rapen van eieren tot valken en woestijnbuizerds die de meeuwen moeten verjagen.