Petitie voor gerechtigheid ambtenaar Yasmina Haifi die IS-tweet stuurde

Haifi
Haifi
DEN HAAG - Aanhangers van Yasmina Haifi zijn op internet een petitie gestart om de naam van de in opspraak geraakte justitie-ambtenaar te zuiveren. De initiatiefnemers van de petitie vinden dat Haifi ten onrechte wordt neergezet als 'antisemiet' en 'moslimextremist'.
Yasmina Haifi twitterde in de zomer van 2014: 'ISIS heeft niets met Islam te maken... is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken'. Over de tweet ontstond veel ophef in de politiek en in media.
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) sprak destijds van een 'afgrijselijke tweet die getuigde van een bijna onmetelijke domheid'. Een klassieke vorm van antisemitisme bovendien, aldus Asscher.

Niet meer terug op oude functie

Haifi werd vanwege de tweet door haar werkgever voorwaardelijk ontslagen. Ze mag wel op het ministerie blijven werken, maar wordt meteen ontslagen als ze nog een keer de fout in gaat. Haar oude baan bij het Nationaal Cyber Security Center krijgt ze in ieder geval niet terug. Het is nog onduidelijk waar ze wel aan de slag gaat.
De Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening ambtenaren (AGFA) vond dat de omstreden tweet valt onder 'plichtsverzuim'. AGFA adviseerde de minister een schriftelijke berisping uit te delen, maar dat vindt de nieuwe minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) te mager.

‘Rehabilitatie en compensatie voor Haifi’

De initiatiefnemers van de petitie zijn het niet eens met de opstelling van Van der Steur. Zij vinden dat de ministerie het advies van de adviescommissie moet overnemen. Ook vragen ze om rehabilitatie, naamzuivering en compensatie voor Yasina Haifi.
Volgens haar aanhangers is Haifi een integere professional die zich al  jaren in de samenleving inzet tegen racisme en onrecht. Haar tweet betrof, volgens de opstellers van de petitie, niet een bevolkingsgroep, maar het Zionisme - een politieke ideologie waar verschillende meningen over mogen bestaan.