Zes jaar cel geëist in enorme vastgoedfraudezaak, man uit Den Haag hoofdverdachte

DEN HAAG - Tegen een 61-jarige man uit Den Haag is dinsdag zes jaar gevangenisstraf geëist. Hij stond samen met tien anderen terecht in een enorm grote vastgoedfraudezaak.

In deze zaak zijn dertig panden, voornamelijk in Den Haag, in beslag genomen, evenals 9 miljoen euro aan effecten en gelden op bankrekeningen.

Vijf medeverdachten hoorden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van vier maanden tot twee jaar tegen zich eisen, de anderen werkstraffen tot 240 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen tot twaalf maanden.

Criminele praktijken

De 61-jarige Hagenaar wordt gezien als hoofdverdachte in deze zaak. Hij wordt verdacht van het witwassen van twintig hypotheekvrije panden en geld dat op zestien Nederlandse en buitenlandse bankrekeningen stond. De hypotheken en bankrekeningen stonden niet op zijn naam, maar op naam van familieleden of zogenoemde katvangers. Verschillenden van hen moeten zich ook voor de rechter verantwoorden.

De panden werden volgens de officier van justitie onder meer gekocht met geld dat afkomstig is van criminele praktijken zoals hypotheekfraude en oplichting.

'Familiekapitaal'

De hoofdverdachte heeft volgens de officier van justitie geen legale inkomsten waarmee hij de aankoop van de panden zou kunnen financieren. Ook de katvangers op wiens naam de panden stonden, hadden onvoldoende inkomsten om de huizen te kunnen kopen.

Volgens de Hagenaar is zijn vermogen afkomstig uit familiekapitaal, maar dat gelooft de officier van justitie niet.

Achtervolgen

De Hagenaar heeft banken, crediteuren, de belastingdienst en particulieren door de fraude zeer ernstige financiële schade berokkend. Veel slachtoffers hebben restschulden die hen nog jaren zullen achtervolgen.

Meer over dit onderwerp:
vastgoedfraudeden haageisenrechtbank
Deel dit artikel: