AstraZeneca Zoetermeer eist rectificatie van Hartpatiënten Nederland na waarschuwing voor diabetesmedicijn

AstraZeneca ligt overhoop met Hartpatiënten Nederland.
AstraZeneca ligt overhoop met Hartpatiënten Nederland. © ANP).
DEN HAAG - Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca in Zoetermeer wil dat Hartpatiënten Nederland de waarschuwing voor het diabetesmedicijn Onglyza rectificeert. Doet de belangenorganisatie dat niet, dan volgen juridische stappen. AstraZeneca is de producent van het geneesmiddel.
'We hopen er in een gesprek uit te komen', benadrukt een woordvoerder van AstraZeneca. 'Maar juridische stappen zijn wellicht nodig.'
Hartpatiënten Nederland waarschuwde deze week mensen die het medicijn Onglyza gebruiken, zo snel mogelijk in overleg met hun arts te bespreken of ze kunnen stoppen met het middel. Het slikken van deze zogeheten DPP-4-remmer zou volgens de belangenclub het risico op hartfalen en zelfs de kans op overlijden vergroten.

'Monddood maken'

Hartpatiënten Nederland is niet van plan te rectificeren. 'Wij vinden het opmerkelijk dat een machtig internationaal farmaceutisch bedrijf probeert een belangenorganisatie monddood te maken vanwege een mening over de waarde van een medicijn.'
Hartpatiënten Nederland komt met de waarschuwing na een oordeel van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) vorige week dat de informatie over dit product moet worden aangepast vanwege het verhoogde risico op hartfalen. In Nederland gebruiken duizenden mensen het betreffende medicijn.

'Ongenuanceerd'

AstraZeneca noemt de waarschuwing van Hartpatiënten Nederland ongenuanceerd. 'Het bericht veroorzaakt onnodig onrust. We hebben al veel bezorgde vragen gekregen van patiënten die dit middel gebruiken', zegt de woordvoerster. Volgens AstraZeneca kunnen patiënten het geneesmiddel gewoon blijven gebruiken.