Den Haag heeft bijna alle onderzoeken over risicoflats binnen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft 52 onderzoeksrapporten van eigenaren van risicoflats ontvangen. Negen ontbreken er nog. Bij veertien Haagse flats zijn naar aanleiding van de onderzoeken zogenaamde 'stempels' geplaatst om de constructie te verstevigen. Dat antwoordt wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) op vragen van de gemeenteraad.
In 2011 stortte in Leeuwarden een deel van een galerij plotseling in. Sindsdien worden in het hele land flats gecontroleerd op slijtage. Het gaat om voor 1975 gebouwde flats, waarvan de galerijvloeren zijn verbonden aan de binnenvloeren van de woningen. Dit worden ook wel 'uitkragende galerijen' genoemd.
In onze regio staan tientallen van dergelijke flats, waarvan 61 in Den Haag. In december bleek dat de betonconstructie bij de Escampflat aan de Leyweg niet goed is. De gemeente sommeerde de flat te laten stutten en adviseerde bewoners met niet te veel mensen tegelijk over de galerij te lopen en geen zware spullen te verhuizen.

VvE’s vrezen voor kosten renovatie

De gemeente, verantwoordelijk voor het toezicht, heeft alle eigenaren van de 61 risicoflats gevraagd om bouwkundige onderzoeksrapportages aan te leveren. Negen hebben dat nog niet gedaan, maar acht daarvan hebben wel een opdrachtbevestiging voor een onderzoek opgestuurd. In één geval is de situatie nog niet duidelijk. Bij vijftien Haagse flatgebouwen is vervolgonderzoek nodig. Die rapportages zijn nog niet allemaal binnen. Veertien flats zijn of worden dus gestut.
Meerdere Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) vrezen dat sommige leden de renovatie van de galerijen of balkons niet kunnen betalen. Maar op financiële steun van de gemeente of de Rijksoverheid hoeven zij niet te rekenen. Wijsmuller: 'Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaren zelf om de herstelwerkzaamheden aan galerijen uit te besteden aan een aannemer en zelf de prijsonderhandelingen te voeren.' Ook minister Stef Blok van Wonen (VVD) staat op dat standpunt.

Wijsmuller: Geen renteloze lening voor eigenaren

Een renteloze lening voor eigenaren van appartementen in risicoflats zit er volgens Wijsmuller evenmin in. 'Ook dat kost geld en wij hebben dat geld als gemeente niet.' Wel wil de gemeente de eigenaren ondersteunen met advies. 'Wij beschikken over kennis om gebouwen te renoveren. Mensen kunnen daarvoor bij ons terecht', zegt de wethouder.
Ruim de helft van de Haagse risicoflats zijn in handen van woningcorporaties. Volgens Wijsmuller hebben de corporaties de renovaties voortvarend aangepakt. Zo heeft Staedion bij een flat in Mariahoeve (Isabellaland) de constructie laten versterken. Aanvankelijk gebeurde dat volgens een woordvoerder van de woningcorporatie met stempels, later is de constructie structureel verstevigd. 'Er zijn sleuven gemaakt, waar staal in is geplaatst. Daarna is er weer een cementlaag overheen gestort.' Over de kosten van de renovatie kan de woordvoerder geen uitspraken doen.