Haagse straatvegers gaan uit de bijstand en krijgen een echte baan

DEN HAAG - De 260 straatvegers in Den Haag komen in vaste dienst bij de gemeente. Zij krijgen daar een volwaardige baan.

Op dit moment is het schoonhouden van de wegen in Den Haag nog een werkervaringsplaats. Dat betekent dat het wordt uitgevoerd door mensen met een bijstandsuitkering. Dit terwijl sommigen het werk al jaren doen.

Bekend was ook het verhaal van 'Harry'. Hij verloor als gevolg van bezuinigingen zijn gewone baan als straatveger en moest vervolgens voor een bijstandsuitkering hetzelfde werk gaan doen.

'Dit is dwang'

Recent stuurde de FNV nog een open brief aan het college van burgemeester en wethouders. Over de kwestie. 'Honderden mensen, die de straten van Den Haag schoon houden werken zonder loon! Als ze dat niet doen, dan krijgen ze een korting op hun uitkering. Dit is dwang en moet stoppen. Veel van die mensen zouden hun werk voor een normaal loon in een normale baan met plezier voortzetten. Zij moeten hun werk als betaalde baan aangeboden krijgen', aldus FNV-bestuurder FNV en actieleider campagne 'Stop Werken Zonder Loon', Ger Deleij.

Wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) verklaarde echter vandaag tijdens een commissievergadering dat de straatvegers nu ook echt in dienst komen bij de gemeente. 'Mensen met een uitkering gaan geen volwaardig werk doen, zolang ik wethouder sociale zaken ben', zei hij tijdens een debat over het plan van het stadsbestuur om de komende jaren 10.000 mensen aan een baan te helpen.

Harde kritiek van oppositie

Daarbij uitte de oppositie harde kritiek op het college. Volgens vooral PVV en SP hadden de wethouders tijdens de presentatie van het plan 'beloofd' dat 10.000 mensen aan een baan worden geholpen.

LEES OOK: VVD en oppositie: 'Haags banenplan is onduidelijk en niet concreet'

Maar, verklaarden Leon de Jong (PVV) en Bart van Kent (SP): het college kan die belofte niet waarmaken. 'Er komen geen 10.000 banen bij, dat is gewoon onzin', aldus Van Kent. En De Jong adviseerde de wethouders om de plannen eerst door te laten rekenen door het Centraal Planbureau en het pas dan naar de raad te sturen.

'Zorgen voor meer welvaart en welzijn'

Volgens wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) is het belangrijkste doel van het college om 'te zorgen voor meer welvaart en welzijn voor alle mensen in de stad. Voor deze een komende generaties.' Dat er door het plan 10.000 banen bijkomen is volgens haar geen 'keiharde belofte', maar een 'ambitie'.

Deel dit artikel: