Geen draagvlak voor kleinere moskee in Gouda, blijkt uit onderzoek

GOUDA - Voor een kleinere moskee in Gouda Noord is onder een groot deel van de directe omwonenden geen enkel draagvlak. Dat staat in een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd.

In maart besloot het bestuur van de El Wahda-moskee de plannen voor een megamoskee terug te trekken na onrust in de wijk. De partijen besloten te werken aan een nieuw plan, waarbij rekening wordt gehouden met een substantieel kleinere moskee.

LEES OOK: Nieuw hoofdstuk in maandenlange soap rond El Wahda moskee Gouda

Ook hiervoor blijkt onder omwonenden geen draagvlak. 'Een aanzienlijk deel van de direct omwonenden heeft om diverse redenen (religie, angst) veel problemen met de komst van een moskee, ongeacht de omvang', is te lezen in het rapport.

'Veel onbegrip tussen bewoners en moslimgemeenschap'

De onderzoekers zeggen in het rapport dat ze veel boosheid hebben gezien bij buurtbewoners, met name over het proces en de rol van de gemeente daarin.

'Maar wij zien ook een grote kloof en veel onbegrip tussen veel bewoners van Gouda Noord en de moslimgemeenschap van de stad. Wij adviseren om het vertrouwen te herstellen tussen gemeente, buurtbewoners en belanghebbenden, ongeacht welk scenario. Want niet alleen nu, maar ook in de toekomst moet er nog met elkaar samengewerkt en -geleefd worden.'

 

Deel dit artikel: