Haagse trots: vijf leuke Van Kooten en De Bie fragmenten

DEN HAAG - Tv-makers Kees van Kooten en Wim de Bie zijn legendarische Hagenaars. De twee ontmoetten elkaar op het Dalton Lyceum aan de Aronskelkweg in Den Haag en waren jarenlang een onafscheidelijk duo. De vieze man, de wethouder uit Juinen, de clichémannetjes, de tegenpartij ... allemaal personages om nooit te vergeten. Gewoon omdat het kan, zetten we nog even vijf leuke fragmenten op een rij.

1 - Nog altijd actueel: De groenteman en zijn allochtone klant

Al in 1984 had het Haagse cabaretduo al in de gaten dat de multiculturele samenleving veel mensen zou bezighouden. Kees van Kooten kroop in de huid van Mehmet Pamuk, een man van Turkse komaf. Die wil verse groenten kopen bij de uiterst politiek correcte groenteman (een rol van Wim de Bie) en wordt daar toegesproken in een raar soort koeterwaals. Pamuk blijkt ineens beter Nederlands te spreken dan de autochtone groenteboer. En dat levert een opmerkelijke scène op.

2 - Bel je met een dame van de sekslijn, krijg je ineens haar moeder aan de de telefoon

Herman (De Bie) belt met een sekslijn en hoopt daar de jonge, wulpse Wendy aan de telefoon te krijgen. Helaas is zij net even niet thuis, maar neemt haar moeder (Van Kooten) de telefoon op. En dat veroorzaakt hilarische taferelen. Een klassieker, met een bijzondere afloop aan de Balsemienlaan in de Haagse wijk Bohemen waarin een tekening van een kabouter een opmerkelijke rol speelt. Luister het hier nog eens terug.

3 - Oedipuscomplex of toch een andere frustratie? Moeder en zoon in de bocht

Carla en Frank van Putten zijn moeder en zoon. Frank wordt nogal door zijn moeder gedomineerd. Zij zou het liefst zien dat hij eindelijk aan de vrouw zou raken. Maar Frank zit daar duidelijk niet op te wachten en spreekt steeds de legendarische woorden 'Nee moeder, ik heb geen vriendin. Daar ben ik voor behandeld'. Kijken of het hem lukt om een 'lekkere blonde meid' te vinden om 'mee te rollebollen' kan hier.
4 - De vieze man doet ook écht vies, in het bos nog wel
Twee bijzondere karakters die natuurlijk niet mogen ontbreken: De Vieze Man en Meneer Foppe. Dit keer gaan de twee eens lekker wandelen in het bos. Maar dat loopt anders af dan je zou denken. Kijk hier nog eens naar de beelden uit 1981 en zie hoe De Vieze Man wel erg veel belangstelling toont voor het hondje van meneer Foppe, ondanks het feit dat het hier een reu betreft. Alleen voor mensen met een sterke maag!
5 - Oh nee, scheurgras! Deze tuin is nog niet winterklaar...
Het legendarische duo Jacobse en Van Es stippen we natuurlijk ook nog even aan. Deze niet al te snuggerige Haagse wannabe gangsters van toen zijn anno 2015 nog altijd leuk. Zeker in de klassieke scène waarin ze een oudere dame proberen neutronenkorrels aan te smeren, om zo haar tuin 'winterklaar te maken'. De beelden zie je hier.
Heb je er nog geen genoeg van gekregen? Hier vind je het officiële YouTubekanaal van Van Kooten en De Bie. Zo kom je de werkdag wel door ...