Instellingen

PvdA Den Haag: 'Medina in Transvaal moet er komen'

DEN HAAG - Collegepartij PvdA in de Haagse gemeenteraad wil dat wethouder Joris Wijsmuller (HSP) er alles aan doet om het Multicultureel Vrijetijdscentrum Transvaal door te laten gaan. Wijsmuller overweegt een streep te zetten door de Medina omdat de ontwikkelaar onvoldoende geïnteresseerde ondernemers zou hebben vastgelegd.
De Medina moet komen op de plek waar nu nog een vestiging van Karwei zit, op de hoek van de Delftselaan en de Heemstraat. In het nieuwe gebouw is ruimte voor woningen, winkels, ateliers, een hotel en een restaurant.
Voormalig wethouder Marnix Norder (PvdA) zag het centrum als het nieuwe bruisende hart van Transvaal en tekende vorig jaar een grondreserveringsovereenkomst met projectontwikkelaar MREC. Maar Wijsmuller, die Norder als wethouder opvolgde overweegt de overeenkomst te ontbinden onder andere vanwege een gebrek aan animo.

Werkgelegenheid voor Transvaal

De PvdA wil dat voorkomen. 'De Medina is een impuls voor Transvaal', zegt PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash. 'Bovendien levert het project zevenhonderd banen op. Dat is in deze tijd heel belangrijk.'
Volgens Ramnewash is er de afgelopen tijd door de ontwikkelaar veel geïnvesteerd in contacten met de winkeliersvereniging van de Paul Krugerlaan. De ondernemers daar vreesden voor concurrentie met de bedrijven die in de Medina moeten komen. ‘Maar veel ondernemers staan inmiddels positief in het project,’ zegt Ramnewash. Hij wil dat Wijsmuller de regie meer naar zich toetrekt.

Stop met het project

ChristenUnie/SGP is minder positief over de Medina. 'Het zou wijs zijn van Wijsmuller als hij een streep zet door het project', zegt Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP. 'Het is een prestige project en ik dacht dat we de tijd van megalomane bouwprojecten achter ons hebben gelaten. Daarnaast is het niet goed dat de winkels op de Paul Krugerlaan te maken krijgen met extra concurrentie.'
Ook Groep de Mos wil dat Wijsmuller stopt met het project. Groep de Mos raadslid Arjen Dubbelaar: 'Als er niet genoeg belangstelling is voor het project, dan moeten we ook gelijk helderheid verschaffen aan bewoners en ondernemers in de wijk en dan ook de stekker eruit trekken'.