Einde zwanendriften: Staatssecretaris Dijksma wil het houden van zwanen verbieden

NIEUWERBRUG - Zwanen houden in de vrije natuur wordt verboden. Met het verbod wil staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA) een eind maken aan het zwanendriften.

Bij zwanendriften worden zwanen in het wild gehouden. Als ze groot genoeg zijn, worden ze gevangen en verkocht als siervogel. Om te voorkomen dat de kuikens wegvliegen wordt de vleugelpin van een van de vleugels onverdoofd verwijderd.

Zwanendrifter Piet Oostveen (69) uit Nieuwerbrug houdt zwanen. Begin vorig jaar werd hij verdacht van het mishandelen van wilde zwanen. Volgens Oostveen waren het geen wilde zwanen. De 69-jarige man had een vergunning voor het vangen van zijn eigen geringde zwanen. 'Ik mishandel helemaal geen zwanen en dat ik word neergezet als dierenbeul heeft gevolgen voor mijn bedrijf. Sommige klanten willen al geen zwanen van mij kopen', aldus Oostveen in zijn verweer.

GroenLinks Alphen wilde verbod op zwanendriften

Eind 2013 wilde GroenLinks in Alphen aan den Rijn al een verbod op het 'illegale' zwanendriften, van onder andere Oostveen. Maar Oostveen zegt dat hij een vergunning heeft tot 2018

Deel dit artikel: