Rijksmuseum van Oudheden in Leiden sluit voor renovatie

LEIDEN - Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden sluit maandag de deuren voor een verbouwing van zeven maanden. De sluiting is noodzakelijk vanwege de verwijdering van asbest.
Tijdens de verbouwing gaat het museum de zalen over de Grieken, Etrusken en Romeinen vernieuwen. De ruimte voor tijdelijke exposities wordt vergroot en er komt een betere route voor bezoekers binnen het museum.

LEES OOK: Rijksmuseum van Oudheden koopt stuk steen voor 120.000 euro

De instelling grijpt de opknapbeurt tegelijkertijd aan om de brandveiligheid en klimaatbeheersing te verbeteren. De aanwezigheid van asbest vormt geen risico zolang er niet verbouwd of gesloopt wordt, zegt het museum.

Museumstukken zichtbaar van Heerlen tot Québec

De museumwinkel en de activiteiten van het museum krijgen tijdens de sluiting een tijdelijk onderkomen in een winkelpand aan de Nieuwe Rijn in de binnenstad van Leiden. De museumcollectie blijft deels zichtbaar op tien tentoonstellingen in binnen- en buitenland, van Heerlen tot Québec (Canada). Museumdocenten gaan lessen geven op scholen in het hele land en er is een grootscheeps restauratieproject begonnen van Griekse vazen.
Het Rijksmuseum van Oudheden werkt in fases aan een vernieuwing. Twee jaar geleden is de zaal over het oude Nabije Oosten opgeknapt. In 2016 is het de beurt aan de afdeling over het oude Egypte en in 2017 wordt de presentatie over Nederland in de Romeinse tijd aangepast. Tijdens deze latere renovaties blijft het museum wel open, verklaarde een woordvoerster.
In 2018 viert het museum zijn tweehonderdjarig bestaan. Vorig jaar ontving het museum een recordaantal van ruim 210.000 bezoekers.