Mobiele website leidt bezoekers door street art gallery in Den Haag

DEN HAAG - Elektriciteitshuisjes winnen normaal geen schoonheidsprijs, maar in het Haagse stadsdeel Segbroek zijn ze omgetoverd tot ware graffitikunstwerken. Er is zelfs een kunstroute langs de vierkante huisjes. Een mobiele website leidt bezoekers door de 'The Hague Street Art Tour', de grootste openluchtgallerij van Den Haag.

De kunst ligt er letterlijk op straat. Lokale, nationale en internationale graffitikunstenaars beschilderden tussen 2009 en 2014 meer dan 2.000 vierkante meter aan muren en elektriciteitshuisjes. Dat resulteerde in zo'n veertig openbare kunstwerken.

Via je smartphone kies je de route die je wil lopen of fietsen. Alles wat je hoeft te doen is de blauwe lijn volgen en je laten informeren over de kunstwerken. 'In ongeveer drie weken hebben zo'n 800 mensen onze website bezocht en de route gelopen. Daar zijn we heel tevreden mee', vertelt Jochem Cats, Coördinator Haags Graffiti Platform.

Tegen illegale graffiti en posterplakkerij

Het project met de straatkunst werd opgezet door het Haags Graffiti Platform, in samenwerking met het Gemeentemuseum en het stadsbestuur. Het doel was het tegengaan van illegale graffiti en posterplakkerij. 'En dat heeft gewerkt', aldus Cats. 'Voorheen werden de elektriciteitshuisjes altijd beklad. Door de graffiti van gerenommeerde kunstenaars hoeven we de huisjes al jaren niet meer schoon te maken.'

Wie geen smartphone heeft, kan via de website van de The Hague Street Art Tour vooraf een route plannen. Wie graag een ouderwetse routekaart bij de hand heeft, kan deze afhalen bij een van de afhaalpunten in Den Haag

Deel dit artikel: