'Opengraven van de Haagse grachten zou fantastisch zijn'

DEN HAAG - Het plan om de Haagse, historische grachten open te graven kan op enthousiasme rekenen in de stad. Peter Duivesteijn van rondvaart De Ooievaart zou het fantastisch vinden. Ook Wim de Koning Gans, auteur van Het Haagse grachtenboek, ziet de gedempte grachten graag terugkomen.
Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) wil het Spuikwartier rondom het stadhuis in Den Haag veranderen in het culturele hart van de stad. Het middelpunt wordt een nieuw cultuurgebouw waar het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Danstheater en het Residentie Orkest alle drie een plek krijgen.
Drie samenwerkingsverbanden van bouwers en architecten zijn in opdracht van de gemeente bezig met het uitwerken van deze plannen. In augustus kiest Wijsmuller een van deze ontwerpen.
Historische grachten
Maar stedenbouwkundige Rene Strijland en architect Peter Drijver hebben hun eigen plan ontwikkeld. Kern is het opengraven van de historische grachten die in het verleden gedempt zijn. Het Koninklijk Conservatorium komt in het stadhuis dat volgens de initiatiefnemers leeg staat.
Ondanks dat Wijsmuller in zee is gegaan met drie consortia, denken ze een goede kansen te hebben dat hun plan uitgevoerd wordt.
Wat Peter Duivesteijn van de Ooievaart betreft zou dat goed nieuws zijn. 'Den Haag is prachtig vanaf het water. De rust die er is als je vaart, krijg je niet als je fietst of in de auto zit. Meer water in een stad brengen, zorgt voor een levendige stad. Het is een kans voor Den Haag om meer bezoekers te trekken.'
Grachtenstad
'Den Haag was rond 1900 een grachtenstad,' vertelt Wim de Koning Gans. 'Maar veel grachten werden gedempt omdat het open riolen waren en er werd veel vuil in geloosd. De grachten zorgden dus stankoverlast.'
Het zou volgens De Koning Gans een mooi idee zijn als de oude grachten weer werden open gegraven. 'Het geeft een mooi plaatje en veel mensen houden van water.'