Koning Willem-Alexander condoleert nabestaanden poolreizigers uit Den Haag en Maassluis

Poolonderzoekers Philip de Roo (rechts) en Marc Cornelissen.
Poolonderzoekers Philip de Roo (rechts) en Marc Cornelissen. © Eigen websites
DEN HAAG - Koning Willem-Alexander heeft de families van de omgekomen Nederlandse poolreizigers Marc Cornelissen uit Maassluis en Philip de Roo uit Den Haag per telegram gecondoleerd. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag weten.
De twee Nederlanders kwamen eind april om tijdens een wetenschappelijke expeditie in het Canadese Noordpoolgebied. Het lichaam van Cornelissen is inmiddels geborgen, de zoektocht naar De Roo is stopgezet.
Het tweetal kende de koning. Ze begeleidden in 2011 de toenmalige kroonprins Willem-Alexander op een expeditie naar Groenland. De koning 'bewaart zeer goede herinneringen aan deze reis', aldus de RVD. 'Tijdens deze reis heeft hij hen leren kennen als bevlogen vakmensen met een avontuurlijke inslag.'
Op 15-jarige leeftijd naar Antarctica
De Roo had al eerder contact met Willem-Alexander. In 2005 kreeg hij op 15-jarige leeftijd van Willem-Alexander de opdracht om namens het Wereld Natuur Fonds een maand lang onderzoek te doen op Antarctica naar klimaat en klimaatverandering.
De organisatie Cold Facts, die de expeditie naar het Noordpoolgebied organiseerde, maakt binnenkort bekend wanneer er in Nederland een herdenkingsbijeenkomst voor de twee poolreizigers zal plaatsvinden.

Condoleances

Inmiddels is een website geopend waar mensen condoleances kwijt kunnen.