Emotionele hereniging van Engelandvaarders in Scheveningen: 'Hoe is het mogelijk dat hier 46 personen aan boord waren?'

DEN HAAG - De Delftse TU-student Karel Dahmen kaapte op 14 mei 1940 in Scheveningen het reddingsschip Zeemanshoop en hielp zo 42 joodse vluchtelingen ontsnappen naar Engeland. Donderdag, 75 jaar later, stapte hij in Scheveningen samen met een van de joodse passagiers nogmaals aan boord van de inmiddels gerestaureerde boot.
Dahmen kaapte destijds het schip omdat hij samen met drie studenten het land wilde ontvluchten. In de chaos van de oorlog lukte het de student om het schip onopgemerkt de haven uit te varen.
‘Niemand had het door’, zegt de 96-jarige Engelandvaarder laconiek. 'Er zou een schip ons achterna zijn gevaren. Daar hebben wij niets van gemerkt.’ Een dag later worden de passagiers op de Noordzee opgepikt door de Britse marine.

46 personen aan boord

Loet Velmans (92) was een van de  joodse passagiers. ‘Toen ik het schip vandaag voor het eerst weer zag, dacht ik, hoe is het mogelijk dat hier 46 personen aan boord waren? Dat kan ik me nu niet meer voorstellen.’ Zijn vrouw Edith is donderdag ook aanwezig in de haven,  samen met haar kinderen en kleinkinderen uit Amerika en Engeland. ‘Ik realiseer me dat als dit schip er niet was geweest, zij er ook allemaal niet zouden zijn geweest.’
Dahmen: ‘Het is fantastisch om al die kinderen en kleinkinderen van de passagiers te zien als een familie. Dat was mijn emotionele moment.’ De voormalig Delftse student relativeert zijn heldendaad: ‘Soms denk ik wel eens, namen wij de joodse passagiers nou mee, of namen zij ons mee’, zegt hij met een bescheiden glimlach.