Raadsel 'afgelasten' Volvo Ocean Race opgelost: krakers De Vloek beplakken posters in Den Haag

Afgeplakt reclamebord Volvo Ocean Race Festival
Afgeplakt reclamebord Volvo Ocean Race Festival
DEN HAAG - Het raadsel van de 'afgelasting' van het Volvo Ocean Race Festival is opgelost. Bewoners van kraakpand De Vloek hebben de actie opgeëist.
Donderdag bleek dat posters van het festival beplakt waren met stickers met de tekst 'AFGELAST wegens geldverspilling'. De organisatie zei van niets te weten en stond voor een raadsel.
Vrijdagochtend stuurden 'sympathisanten van vrijplaats De Vloek' een bericht de wereld in waarin ze melden verantwoordelijk te zijn voor de actie. Volgens het bericht 'ageren ze tegen veryupping van de haven en van Den Haag'. Bovendien noemen ze het festival 'een samenkomst van vastgoed bobo's, gemeente en yuppen om te kijken hoe ze van de haven een yuppenoord kunnen maken'.

Vrijkaartjes

Organisator van het festival Simon Keijzer bood eerder twee vrijkaartjes voor het optreden van Anouk aan als de dader zich zou melden, maar de krakers van De Vloek hoeven die kaarten niet. 'Dan moeten we ze misschien aanbieden aan iemand uit de buurt die het wel leuk vindt. Wij organiseren iets waar veel mensen blij van worden, een kleine groep is blijkbaar minder enthousiast.'
Keijzer zegt dat het de verantwoordelijkheid van de reclame-exploitant is om de posters te vervangen. 'Mogelijk gaan die nog aangifte doen van vernieling.' Keijzer ontkent dat het festival een feestje voor de elite zou zijn. 'Het is een gratis festival. Alleen voor de optredens 's avonds vragen we een bijdrage van 25 euro. Maar daar krijg je onder andere Anouk, Waylon, Gers Pardoel en Miss Montreal voor.' Ook heeft de organisatie 33 scholen betrokken bij de Volvo Ocean Race, zegt Keijzer. 'Die hebben we gratis voorzien van lespakketten. Zeilen is misschien van oudsher een elitaire sport, maar de topzeilers van tegenwoordig wonen gewoon in een rijtjeshuis.' 

Nationaal Zeilcentrum

De bewoners van De Vloek waren vrijdagochtend nog niet bereikbaar voor verder commentaar. Het kraakpand in de Scheveningse haven moet binnenkort plaatsmaken voor het Nationaal Zeilcentrum. De krakers voerden meerdere keren actie tegen dat voornemen. Het festival vindt plaats van 18 tot en met 20 juni.