Europese Spelen 2019 officieel toegekend aan Nederland

DEN HAAG - De Europese Spelen van 2019 zijn zaterdag officieel aan Nederland toegewezen. Verrassend is dat niet. Nederland is de enige kandidaat voor het grootschalige sportevenement, dat volgende maand in Bakoe zijn eerste editie beleeft.
Nu is het zaak dat sportkoepel NOC*NSF in de komende manden financiële dekking vindt voor het evenement. Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig, waarvan het leeuwendeel voor rekening moet komen van negen grote steden, vijf provincies en de rijksoverheid. Den Haag is een van de beoogde speelsteden.
Tijdens de eerste editie in Azerbeidzjan komen van 12 tot en met 28 juni twintig sporten aan bod, met 31 disciplines. Daarvan zijn er 25 olympisch. Zo'n 6000 sporters doen mee, waaronder ongeveer 120 Nederlanders. De Europese Spelen zijn te vergelijken met de al bestaande Aziatische Spelen en Pan-Amerikaanse Spelen. Uiteindelijk moet het een verzamelevenement van EK's worden.
In de opzet van NOC*NSF wordt het evenement verspreid over heel Nederland in bestaande stadions. Het wordt een toernooi waarbij sporters zich kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020. De Europese Spelen 2019 in Nederland moeten hét voorbeeld worden van een megasportevenement dat niet megalomaan hoeft te zijn.