Stoet klassieke auto's van de Tulpenrallye finisht in Noordwijk

NOORDWIJK - De 62e editie van de International Historic Tulpenrallye is zaterdag geëindigd bij Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. De 230 voertuigen, allemaal voor 1972 gebouwd, legden in zes dagen een afstand van zo’n 2400 kilometer af.
De Tulpenrallye is de grootste en bekendste tocht voor klassieke auto's in Nederland. 10 mei vertrok de stoet in het Aosta-dal in Noord-Italië. Vervolgens reden de voertuigen door Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, België. Zaterdag werd de laatste etappe gereden, van Vaals naar Noordwijk. 
De bestuurders van de klassieke auto’s voerden tijdens de reis een spannende strijd met elkaar. Ze moesten de juiste routes vinden en op tijd de controleposten passeren. Een snelheidswedstrijd is de Tulpenrally echter niet, het gaat echt om de navigatie.

Tulpen en haring bij de finish

Geheel volgens traditie kregen de deelnemers bij de finish tulpen overhandigd en konden zij genieten van haring en Corenwyn. De auto's waren verdeeld in vier klassen: vintage, touring, sporting en expert. Alle uitslagen staan op de website van de Tulpenrallye.
De eerste editie van de International Historic Tulpenrallye werd in 1949 verreden. Toen stonden er 164 klassieke wagens aan de start. In de jaren ’50 en ’60 behoorde ‘de Tulp’ tot de toonaangevende rally’s in Europa en telde het evenement, net als beroemde rally’s als de Monte Carlo Rally en de RAC Rally, mee voor het Europees kampioenschap rally’s.