Campagne voor invoering van Verklaring Omtrent Gedrag bij sportverenigingen en organisaties

DEN HAAG - Sportverenigingen en organisaties waar veel kinderen actief zijn, zouden er goed aan doen hun vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te vragen. Op die manier moet seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover kinderen of mensen met een verstandelijke beperking worden voorkomen.
Maandag begint een campagne die is gericht op organisaties die de voor vrijwilligers gratis VOG nog niet hebben ingevoerd. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) en olympisch zwemkampioene Inge de Bruin geven het startschot voor de campagne in het Sportfondsenbad in Barendrecht.
Vorig jaar werd een trainer van de Wassenaarse hockeyclub HGC opgepakt die heimelijk had gefilmd in de meisjeskleedkamer. Tijdens zijn periode als trainer werd hij veroordeeld voor een ander zedenmisdrijf, namelijk potloodventen, maar hij hield hierover op de club zijn mond. Op een VOG komt een dergelijke veroordeling wel te staan.

LEES OOK: Hockeygluurder Luigi C. veroordeeld tot anderhalf jaar cel, acht maanden voorwaardelijk

Behalve het opvragen van een VOG kunnen clubs, organisaties, zomerkampen of de scouting ook een vertrouwenspersoon aanstellen en zorgen voor heldere omgangsregels. Dijkhoff kan een VOG niet verplicht stellen voor organisaties die werken met vrijwilligers, maar hoopt dat de campagne leidt tot een veel bredere invoering van zo'n verklaring.