KNVB doet onderzoek naar brandje op kunstgrasveld ADO Den Haag

DEN HAAG - De aanklager van de KNVB gaat een onderzoek instellen naar het brandje op het kunstgrasveld van ADO Den Haag zondag. Vlak voor de wedstrijd tegen PSV vatte het kunstgras vlam tijdens het afsteken van vuurwerk vanaf drie speciale bolderkarren op het veld.
Het vuurwerk ging de lucht in op het moment dat de spelers van beide clubs het veld opliepen om de laatste wedstrijd van het voetbalseizoen te spelen. Op één plek op het veld ging het mis: een stukje vuurwerk brak af en viel naast de vuurbestendige kar. Het kunstgras bleek niet bestand tegen het vuur en vatte vlam. Er ontstond een klein brandje dat snel geblust werd met behulp van een paar emmers water. Wat overbleef, was een schroeiplek, maar de wedstrijd kon gewoon doorgaan.
De KNVB zegt dat het vuurwerk was aangemeld door ADO Den Haag. Toch gaat de aanklager bekijken of alle regels zijn gevolgd en hoe het brandje kon ontstaan. ADO Den Haag wil verder niet op de zaak ingaan.

Gemeente betaalt niet

De gemeente, die eigenaar is van het veld, laat weten in elk geval niet voor de schade te gaan betalen. 'De gemeente speelt hier geen rol in', aldus een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh, die overigens ook bij de wedstrijd aanwezig was.
De leverancier van het vuurwerk, Delft Fireworks Events, baalt enorm van het incident. 'Onze middag was volledig verziekt', aldus woordvoerder Marco van der Sluijs. 'Het ging om een simpel stukje vuurwerk. Een deel van het kartonnen pijpje dat in brand stond, is naast de kar gevallen. Omdat het ging om kunstgras, kon er brand ontstaan. Echt gras pakt geen vuur', aldus Van der Sluijs. Het vuurwerkbedrijf is overigens wel verzekerd. Van der Sluijs: 'Je krijgt geen vergunning als je niet verzekerd bent.'