Dierenvrienden protesteren in Den Haag tegen zwanendriften

Zwanen
Zwanen
DEN HAAG - De dierenbeschermers van Een Dier Een Vriend (EDEV) demonstreren dinsdagochtend bij de ingang van de Tweede Kamer op het Plein in Den Haag tegen zwanendriften. Ze zijn bang dat de zwanendrifters hun gang mogen blijven gaan.
Staatssecretaris Dijksma bekijkt de mogelijkheden om het vangen van zwanen te verbieden. Bij het zwanendriften wordt de vleugelpin van één van de vleugels onverdoofd verwijderd, om te voorkomen dat de jonge zwanen wegvliegen. 'Dit zijn praktijken die echt niet door de beugel kunnen en die een halt moeten worden toegeroepen', schreef ze bij de aankondiging van haar plannen.
In Nederland zijn twee zwanendrifters actief, onder meer Piet Oostveen (69) uit Nieuwerbrug. Hij werd begin vorig jaar verdacht van het mishandelen van wilde zwanen. Volgens Oostveen kwamen de zwanen niet uit het wild. De zwanendrifter moest meerdere keren voor de rechter verschijnen.

Ringplicht

Volgens EDEV zijn zwanendrifters sinds kort alleen verplicht om hun zwanen te ringen. Verder zouden ze nog ongestoord hun gang kunnen gaan. 'Alle duizenden zwaantjes die geboren gaan worden de komende tijd zullen dus alsnog ten prooi vallen aan deze dierenbeulen', schrijft de organisatie in een verklaring.
EDEV wil met de demonstratie op het Plein 'druk op de ketel' houden bij Staatssecretaris Dijksma. De organisatie wil een algeheel verbod op zwanendriften. Ook klokkenluidster en dierenarts Saskia van Rooy is uitgenodigd om bij de demonstratie.