Nieuwe hogere dwangsom UberPop kan oplopen tot een miljoen euro

© ANP
DEN HAAG - De dwangsom voor de goedkope taxidienst UberPop is verhoogd. Per illegale taxichauffeur die wordt gepakt, moet het bedrijf 50.000 euro betalen. Het maximum van de dwangsom is 1 miljoen euro. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) naar aanleiding van een bericht van RTL Nieuws.
De rechter heeft UberPop verboden. Van de vorige dwangsom, van 10.000 euro per overtreding, tot een maximum van 100.000 euro, is het maximum bereikt. Of UberPop al iets betaald heeft, is niet bekend gemaakt.
De chauffeurs zelf kunnen ook een boete krijgen als ze worden betrapt op het uitvoeren van illegale taxiritten. Die is maximaal 4.200 euro. Ook hoort daar een dwangsom bij. Als ze een volgende keer de fout in gaan, kost ze dat maximaal 10.000 euro. De chauffeurs riskeren bovendien een strafblad.

Weerstand

UberPop gebruikt een app waarmee particulieren klanten kunnen rondrijden in hun eigen auto. Vanuit de taxibranche is veel weerstand. Zo trokken in februari tweehonderd chauffeurs naar het Malieveld, waar ze een toeterprotest hielden.
Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de regels voor innovatieve taxidiensten versoepelen. UberPop blijft desondanks verboden.