Verdachte vogelroof Avifauna vrij in afwachting van proces

dubbele neushoornvogel
dubbele neushoornvogel
ALPHEN AAN DEN RIJN - Een van de twee verdachten die vastzat voor de diefstal van onder meer zeldzame vogels bij vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn komt vrij in afwachting van zijn proces. Dat heeft de rechter in Den Haag dinsdag beslist tijdens een pro-formazitting. Een andere verdachte blijft wel vast zitten.
De 20-jarige verdachte Masoud H. komt onder voorwaarden vrij. Zo moet hij zich melden bij toekomstige verhoren en zittingen en komt hij onder toezicht van de reclassering. De rechtbank besloot de voorlopige hechtenis van Masoud H. op te schorten vanwege zijn jonge leeftijd en het vooruitzicht op een baan en woning.
Een andere verdachte, Faked A. blijft wel vastzitten. Het Openbaar Ministerie ziet hem als de persoon die een centrale rol heeft gespeeld bij de vogeldiefstallen.

Diefstal bijzondere vogels uit Avifauna

In september vorig jaar werden 36 bijzondere vogels uit Avifauna gestolen, met als bedoeling ze voor veel geld door te verkopen aan een handelaar. Niet allemaal overleefden ze de roof. Justitie verdenkt de verdachten van vogeldiefstal bij op meerdere plekken in Nederland, waaronder ook bij een vogelkweker in De Lier. Daar werden 48 vogels gestolen.
In de zaak zijn in totaal acht verdachten, waarvan er nu dus nog een één vastzit. In de zaak moeten nog de nodige verhoren worden afgelegd.  De verwachting is daarom dat het nog bijna een half jaar kan duren voordat de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden.